Nu lanserar vi Folk och Försvar-podden. I tre avsnitt får några av dem som var med under skogsbränderna sommaren 2018 berätta om vad det var som hände när den svenska krisberedskapen sattes på hårda prov och vad vi kan lära oss av sommaren när Sverige brann.
Den varma sommaren 2018 går till historien som en av de torraste och hetaste i landets moderna historia. Redan i maj var brandrisken hög i skog och mark och i juli drabbades Sverige av några av de värsta skogsbränderna sedan 1800-talet. Stora ekonomiska värden gick förlorade och hundratals människor fick evakuera sina hem när lågorna härjade som värst.
Räddningstjänst och myndigheter, företag och frivilliga arbetade tillsammans och de svenska resurserna förstärktes av flygplan, helikoptrar och brandmän från andra EU-medlemmar och grannländer. I medierna, på debatt- och ledarsidor och runt fikaborden, på campingplatser och badstränder diskuterades den svenska beredskapen för att släcka stora skogsbränder. Varför räckte den inte till? Eller gjorde den det?
I tre avsnitt har vi pratat med dem som var med och fattade besluten under sommaren när Sverige brann. Du kan lyssna på podden här på hemsidan, på Soundcloud, Itunes eller där poddar finns.
Här nedanför kan du lyssna på de tre avsnitten i serien.