Ansökan till Försvars- och säkerhetsakademin (FOSA) 2022 är nu öppen fram till den 5 december.
Förutom att vara en stadig grund för fortsatt arbete med försvars- och säkerhetsfrågor möjliggör spetsutbildningen också en väg in till ytterligare verksamhet Folk och Försvar erbjuder. När en FOSA-deltagare mottar sitt diplom ingår man nämligen i akademins alumnnätverk och har möjlighet att ta del av olika aktiviteter – alltifrån mingel och studiebesök till studieresor och exklusiva möten. Torsdagen den 11 november, fredagen den 12 november och måndagen den 15 november anordnade Folk och Försvar flera aktiviteter för alumnnätverket. På grund av pandemin har det varit svårt att genomföra fysiska aktiviteter under 2020 och våren 2021, varför vi valde att lägga in två heldagar med studiebesök den här hösten.
På torsdagen hade vi ett mingel i TCO:s lokaler vid Linnégatan, där även vi på Folk och Försvar huserar. Vi fick besök av Fredrik Wallin som är talesperson på Försvarets radioanstalt (FRA) och som höll ett föredrag för oss. Vi fick bland annat höra om hur FRA utvecklats under sina 80 år, om deras arbete och befogenheter samt vad den nya FRA-lagstiftningen innebär.
Fredagen började med ett studiebesök på Tullverket där vi fick träffa personer från kontrollenheten och ansvariga för totalförsvarsfrågor på myndigheten. Vi fick insyn i organisationens uppbyggnad och hur det operativa arbetet går till. Utöver föredrag fick vi också se hur Tullverket praktiskt arbetar med kontroller vid flygplatsen för att upptäcka narkotikasmuggling.
Efter studiebesöket på Tullverket begav vi oss till TCO:s lokaler vid Linnégatan där vi fick besök av Svenska Lottakåren, Bilkåren och Försvarsutbildarna som berättade om frivillig försvarsverksamhet.
Framåt eftermiddagen besökte vi den norska ambassaden där den nya ambassadören Aud Kolberg och försvarsattaché Bjørn Stai tog emot oss. Aud Kolberg höll ett föredrag och svarade på frågor om den norska Arktisstrategin medan Bjørn Stai pratade om Norges inriktning inom säkerhet och försvar, NORDEFCO och övriga regionala och internationella försvarssamarbeten.
Den norska ambassaden bjöd sedan in till mingel och en av våra alumner fick låna ambassadörens flygel och spelade ett stycke för oss. När det var knappa 20 minuter kvar till ambassadörens nästa besök tackade vi och avslutade dagen med italienskt på en restaurang i närheten.
Måndag morgon den 15 november samlades vi tidigt på Cityterminalen för att åka mot Försvarsmaktens Amfibieregemente 1 i Berga. Vi fick träffa representanter från den fjärde sjöstridsflottiljen och amfibiekåren, gå ombord på minröjningsfartyg samt åka stridsbåt 90. På Berga bjöds det sedan på lunch och deltagarna fick samtala med officerare, soldater och sjömän.
Efter förmiddagens studiebesök gav Zebulon Carlander, säkerhetspolitisk programansvarig på Folk och Försvar, en dragning av boken ”Vägval – Framtiden för svensk säkerhet” som han skrivit tillsammans med generallöjtnant Michael Claesson.
Eftermiddagen spenderades sedan på den brittiska ambassaden där fokus för besöket var det nyligen avslutade klimattoppmötet COP26 i Glasgow och kopplingen mellan klimat och säkerhet. Utöver att lyssna på föredrag av ambassadör Judith Gough och Matthew Ince från Ministry of Defence fick vi träffa ambassadpersonal och mingla i den brittiska puben The Pickled Herring belägen hos ambassaden.
Även måndagen avslutades sedan med en gemensam middag och deltagarna uttryckte sin uppskattning för dagarna som varit.
För dig som är intresserad av att lära dig mer om försvars- och säkerhetspolitik, och lära känna svensk säkerhet inifrån med spännande föredrag och studiebesök – missa inte din chans att söka Försvars- och säkerhetsakademin 2022!