I den nationella säkerhetsstrategin framhålls det att upprätthållandet och främjandet av den regelbaserade multilaterala världsordningen är ett stort svenskt intresse. Det internationella system av institutioner och regler som växt fram efter andra världskriget bygger i stor utsträckning på amerikanskt deltagande och ledarskap.
I USA finns det en stor pågående debatt om landets roll i världen. Det finns strömningar, bland annat i den sittande administrationen, som anser att nuvarande institutionella ramverk missgynnar amerikanska intressen och att det är bättre att antingen omförhandla eller frigöra sig från befintliga internationella regler och avtal.
Samtidigt finns det andra som anser att multilaterala lösningar stärker snarare än begränsar USA:s inflytande på världspolitiken. Genom att agera tillsammans med likasinnade stater är förutsättningarna större för att hantera problem och åstadkomma förändring. Därutöver finns det frågor ingen ensam kan konfrontera.
I Sveriges försvars- och säkerhetspolitik lyfts USA fram som en av våra viktigaste samarbetspartners i såväl bi- som multilaterala sammanhang. För svensk del är det av stor betydelse att USA fortsätter att investera i den internationella världsordningen. Därmed har den politiska debatten i Washington stora implikationer för oss.
Folk och Försvar bjuder in till ett seminarium om framtiden för amerikansk säkerhetspolitik. Hur har amerikansk säkerhetspolitik utvecklats de senaste åren? Vilka konkurrerande idéer finns det i USA om landets roll i världen? Vilka konsekvenser får dessa för svensk del?
Dessa och andra frågor kommer att diskuteras vid seminariet.
Välkommen!
Anmäl dig till seminariet här.
PROGRAM
14:30 Introduktion
Zebulon Carlander, Folk och Försvar
14:35 Det multilaterala perspektivet
Niklas Rossbach, FOI
14:50 Det unilaterala perspektivet
Björn Ottosson, FOI
15:05 Kommentar om implikationerna för Sverige
Anders Lindberg, Aftonbladet
15:15 Diskussion och frågestund
15:30 Seminariet slutar