Tillbaka till föregående sida

Foto: Geran de Klerk/Unsplash
Lyssna här
30
Maj

Podcast: En plats i totalförsvaret

2022-05-30

Lyssna på avsnittet här.

När världen är orolig ställer sig många frågan ”hur kan jag bidra?” I samband med Rysslands invasion av Ukraina kom många att söka sig till olika civilsamhällesengagemang för att hjälpa till och visa stöd till dem som drabbats. Av dessa var det en stor del som upptäckte de frivilliga försvarsorganisationerna.

Frivilliga försvarsorganisationerna (förkortat FFO) utgör en viktig komponent i såväl svensk krisberedskap som totalförsvar. Man samlar och utbildar expertis inom en mängd områden, och stödjer det offentliga samhället när det ställs inför svåra prövningar. FFO:erna har lång historia och deras plats i totalförsvaret cementerades redan under kalla kriget.

Men hur blir man frivillig och vad innebär det att vara frivillig? Hur fungerar samspelet mellan FFO:er och det offentliga samhället? Hur kommer frivilligheten att fungera i framtiden? Dessa och många andra frågor kommer vi att titta närmare på i det här avsnittet av Folk och Försvar-podden.

 

MEDVERKANDE

Anna Torndahl, samordnare totalförsvar, Försvarsutbildarna

Eva Ladberg, utbildningskonsulent, Svenska Blå Stjärnan

Samuel Somo, verksamhetsutvecklare totalförsvarsfrågor, Bilkåren

Andreas Hagwall, säkerhetschef, Surahammars kommun

Erik Stjernlöf, handläggare, Länsstyrelsen Östergötland

Emelie Glad, utredare, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

 

Avsnittet är producerat av Daniel Kjellén. Jingeln är producerad av Die Hard Productions. Bakgrundsmusiken är Weightless Moments av Mathilda Skonare Karlsson, och kommer från www.epidemicsound.com.

Upptäck fler kalenderhändelser