När världen är orolig ställer sig många frågan ”hur kan jag bidra?” I samband med Rysslands invasion av Ukraina kom många att söka sig till olika civilsamhällesengagemang för att hjälpa till och visa stöd till dem som drabbats. Av dessa var det en stor del som upptäckte de frivilliga försvarsorganisationerna.
Frivilliga försvarsorganisationerna (förkortat FFO) utgör en viktig komponent i såväl svensk krisberedskap som totalförsvar. Man samlar och utbildar expertis inom en mängd områden, och stödjer det offentliga samhället när det ställs inför svåra prövningar. FFO:erna har lång historia och deras plats i totalförsvaret cementerades redan under kalla kriget.
Men hur blir man frivillig och vad innebär det att vara frivillig? Hur fungerar samspelet mellan FFO:er och det offentliga samhället? Hur kommer frivilligheten att fungera i framtiden? Dessa och många andra frågor kommer vi att titta närmare på i det här avsnittet av Folk och Försvar-podden.
MEDVERKANDE
Anna Torndahl, samordnare totalförsvar, Försvarsutbildarna
Eva Ladberg, utbildningskonsulent, Svenska Blå Stjärnan
Samuel Somo, verksamhetsutvecklare totalförsvarsfrågor, Bilkåren
Andreas Hagwall, säkerhetschef, Surahammars kommun
Erik Stjernlöf, handläggare, Länsstyrelsen Östergötland
Emelie Glad, utredare, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap
Avsnittet är producerat av Daniel Kjellén. Jingeln är producerad av Die Hard Productions. Bakgrundsmusiken är Weightless Moments av Mathilda Skonare Karlsson, och kommer från www.epidemicsound.com.