Tillbaka till föregående sida

Foto: Dennis Arslanbekov/Unsplash
Se seminariet
27
Okt

Georgien och Sydkaukasien - ländernas vägval i en svår säkerhetspolitisk tid

2020-10-27 (kl. 14:00 - 15:15)

Folk och Försvar bjuder in till ett webbsänt seminarium om Georgien och Sydkaukasien.

Det har gått över 12 år sedan kriget mellan Georgien och Ryssland ägde rum men konflikten mellan länderna är långt ifrån över. Kriget 2008 markerade en viktig förändring för den säkerhetspolitiska utvecklingen för Sverige och Europa efter kalla krigets slut då Ryssland på fem dagar befäste sin kontroll över de omstridda områdena Abchazien och Sydossetien, områden som redan under 1990-talet förklarade sig självständiga från Georgien. Territorierna är idag utbrytarrepubliker och stöds av den ryska militären. Sverige, EU och det internationella samfundet erkänner dock inte områdenas självständighet och gränserna mellan utbrytarrepublikerna och Georgien har länge kantats av spänningar och en hög militär närvaro. EUMM, EU:s observatörsinsats i Georgien, har sedan kriget varit på plats för stabilisering mellan parterna i konflikten, däribland många svenska utsända.

När Georgiens befolkning går till valurnorna om mindre än två veckor under landets parlamentsval den 31 oktober står Georgien inför flera vägval. Det lilla landet vid Svarta havets kust utgör tillsammans med grannländerna Armenien och Azerbajdzjan Sydkaukasien – en region som ingår i många stormakters säkerhetspolitiska intressesfär. Länder som Ryssland, Turkiet och Iran har olika intressen i regionen och Georgien har återkommande behövt kämpa för sin självständighet. Under den senaste tiden har även konflikten mellan Armenien och Azerbajdzan om det omstridda territoriet Nagorno-Karabach blossat upp och ländernas militära styrkor har gjort flera beskjutningar kring gränsområdet. Den allvarliga situationen skapar en stor destabilisering i regionen, där länderna Turkiet, Ryssland och Iran i olika grad är involverade och stöttar den ena eller den andra sidan.

Georgiens stöd för ett EU-närmande är stort samtidigt som de antiryska stämningarna är starka bland den georgiska befolkningen. Sedan 2014 har Georgien ett associeringsavtal med EU och uttalade ambitioner att närma sig både EU och Nato. Som en del av närmandet till EU, bland annat inom ramen för det Östliga Partnerskapet, arbetar Georgien med ett omfattande reformarbete för att fördjupa den politiska associeringen och den ekonomiska integrationen med EU. Landet har under de senaste åren på ett framgångsrikt sätt arbetat med antikorruption medan viktiga reformer för rättsväsendets oberoende kvarstår. Tillsammans med Sverige är Georgien även en av Natos närmaste partners men ett fullvärdigt medlemskap inom försvarsalliansen är ännu inte aktuellt.

Georgiens relation till Ryssland är sedan länge låst där Georgien anser att en femtedel av landet är ockuperat av sin stora granne i norr och Ryssland har genomfört många militära övningar i Abchazien och Sydossetien. Inför det stundande valet är påverkanskampanjer och mindre cyberattacker vanligt förekommande och vissa av dessa attacker har kunnat härledas till den ryska säkerhetstjänsten. Relationerna mellan länderna i Sydkaukasien är också komplicerad, inte minst mellan Armenien och Azerbajdzjan över den omstridda regionen Nagorno-Karabach. Utöver detta har även pågående spänningar blossat upp vid gränsen mellan Georgien och Azerbajdzjan.

Det finns många frågor om den säkerhetspolitiska utvecklingen i Sydkaukasien: Hur kommer konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan att utvecklas framöver och vilken roll kommer stormakterna Turkiet, Ryssland och Iran att spela? Hur ser situationen ut i utbrytarrepublikerna idag och är framtida steg framåt i konflikten mellan Georgien och Ryssland möjligt i närtid? Vilket parti kommer gå segrande ur parlamentsvalet den 31 oktober och vilka är de främsta utmaningarna för Georgiens närmande till EU respektive Nato?

Folk och Försvar bjuder in till ett webbsänt seminarium om Georgien och Sydkaukasien där dessa och flera andra frågor kommer att diskuteras. Vi kommer att få höra resonemang från både experter och politiker om Georgiens politiska utveckling och landets relation till Sverige, vilken roll EU samt de regionala stormakterna Ryssland, Turkiet och Iran spelar samt frågan om regionens framtida säkerhetspolitiska utveckling.

Moderator: Hanna Waerland-Fager, programansvarig unga, fred, säkerhet och försvar,
Folk och Försvar

Program

14:00 Introduktion 

Hanna Waerland-Fager, Folk och Försvar

14:05 Georgiens politiska utveckling 

Martina Quick, biträdande chef vid enheten för Östeuropa och Centralasien, Utrikesdepartementet, och före detta ambassadör vid Sveriges ambassad i Tbilisi, Georgien

14:20 Stormakterna och Sydkaukasien – säkerhetspolitiska intressen i regionen

Jakob Hedenskog, forskningsledare vid FOI (Totalförsvarets forskningsinstitut)

14:35 Konflikter i Sydkaukasien

Henry Wathen, handläggare för ledarskap och samarbete i fredsoperationer på Folke Bernadotteakademin och tidigare FBA-utsänd till EU:s observatörsinsats i Georgien.

14:50 Kommentarer från riksdagspolitiker 

Arin Karapet, riksdagsledamot, Moderaterna

Kerstin Lundgren, riksdagsledamot, Centerpartiet

15:05  Diskussions- och frågestund 

15:15 Seminariet avslutas 

 

Anmäl dig här till det webbsända seminariet

 

Upptäck fler kalenderhändelser