Det internationella engagemanget i Afghanistan har under många år varit omfattande. Den välkända ISAF-insatsen pågick mellan år 2002–2014, EU har bedrivit insatser i landet och idag pågår Nato-insatsen Resolute Support Mission samt FN-insatsen UNAMA. När ISAF avslutades hoppades det internationella samfundet att säkerhetsläget i Afghanistan skulle förbättras, men rapporter vittnar om att våldsamheterna sedan dess eskalerat. I samband med parlamentsvalet den 20 oktober har våldsamheterna ökat ytterligare.Säkerhetsläget i landet blir allt värre, och experter förutspår att det snart kommer att vara världens dödligaste konflikt. Civilbefolkningen drabbas väldigt hårt av stridigheterna som pågår och står för en stor andel av de skadade och döda. Behovet av en stabil utveckling och säkerhet för civilbefolkningen är mycket stort.
Även det svenska engagemanget i Afghanistan utmärker sig sedan många år. Landet är den största mottagaren av svenskt bistånd och den svenska strategin i landet är inriktad på långsiktigt stats- och fredsbyggande och politiskt stöd. Biståndet riktar främst in sig på områden så som demokrati, mänskliga rättigheter, jämställdhet samt på utbildning och ekonomisk utveckling. Sverige har också på olika sätt deltagit i de internationella insatserna under ledning av Nato, FN och EU. Utöver detta finns ett långtgående engagemang i Afghanistan från det svenska civilsamhället samt i den svenska debatten i och med migrationssituationen under 2015. Hur byggs hållbar fred i ett land så pass djupt sargat av konflikt? Vilken roll har Afghanistan i dagens svenska säkerhetspolitik när omfattande konflikter rasar även i andra länder som Syrien och Jemen?
Folk och Försvar bjuder in till ett seminarium för att diskutera det aktuella läget i Afghanistan, Sveriges roll och bidrag samt hur en hållbar fred ska kunna uppnås.
PROGRAM
Moderator Andrea Wahlberg, programansvarig säkerhetspolitik, Folk och Försvar
09:30 Inledning
Andrea Wahlberg, Folk och Försvar
09:35 Olika perspektiv på Afghanistan
Cecilia Hull Wiklund, projektledare för Afghanistan, Folke Bernadotteakademin
Magnus Bergman, enhetschef på enheten för militär förmåga och insatser, Försvarsdepartementet
Kajsa Johansson, styrelseledamot i Svenska Afghanistankommittén[nbsp]
10:00 Gemensam diskussion
10:15 Q&A
10:30 Seminariet slut