Tillbaka till föregående sida

Foto: SpaceX, Unsplash
6
Okt

Kapprustning, rymdskrot och satelliter

2023-10-06

Rymden ses som en möjlig arena för framtida konflikter där allt från angrepp mot satelliter som är essentiella för vårt dagliga liv till spioneri som leder till strategiska övertag är potentiella hotbilder. Allteftersom intresset för och betydelsen av rymden ökar görs satsningar av fler och fler länder, men också av det privata näringslivet med enskilda individer i täten. Vilka länder opererar i rymden och hur ser det egentligen ut med samarbeten där ute? Vad innebär det när miljardärer och det privata näringslivet ger sig in i en potentiell ny kapplöpning om rymden?

Det ökade intresset för rymden och de satsningar som nu görs från flera håll spelar roll för Sveriges säkerhet. År 2020 fick Försvarsmakten i uppdrag att etablera ett rymdförsvar som en underkategori till flygvapnet. Vilka är hoten mot Sveriges säkerhet kopplat till rymden? Hur beroende är vi av rymden? Vilka förmågor har vi som rymdnation och vilka behöver vi eventuellt?

Utöver den militära kapprustningen gömmer sig andra hot i rymden. Hur stor är risken för asteroider och vad är egentligen en solstorm?

Dessa frågor och många fler kommer att diskuteras när Anna Lagerlöf samtalar med Ella Carlsson, Försvarsmaktens rymdchef och Mikael Ingemyr, generalsekreterare Astronomisk Ungdom.

Upptäck fler kalenderhändelser