Den 14:e september attackerades två saudiska oljeanläggningar av en kombination av drönare och kryssningsrobotar. Angreppet resulterade i en halvering av den saudiska oljeproduktionen. Samtidigt som den iranska regeringen har förnekat någon koppling till attacken har flera utländska underrättelsetjänster pekat ut Iran som angriparen.
Attacken mot den saudiska oljeinfrastrukturen är den senaste eskalationen i Gulfen och kommer i kölvattnet av en flera månaders lång upptrappning som har försämrat säkerhetsläget i regionen. I juni var USA och Iran nära att hamna i direkt konfrontation med varandra när amerikanerna övervägde att slå ut iranska militära installationer efter en av USA:s drönare blivit nedskjuten.
Vad ligger till grund för dagens spänningar i Gulfregionen och vad kan vi vänta oss framöver? Vad driver Irans försvars- och säkerhetspolitiska ageranden? Hur har USA:s Gulfpolitik förändrats under Donald Trump och vad har man för ambitioner i regionen? Vad säger nyttjandet av drönare i angreppet mot Saudiarabien om det moderna slagfältet och finns det några lärdomar för Sverige?
De här frågorna och många fler tänker vi diskutera under seminariet.
Program
Moderator: Zebulon Carlander, Vikarierande programansvarig försvarspolitik, Folk och Försvar
13:00 Inledning
Zebulon Carlander, Folk och försvar
13:05 Perspektivet från Iran
Erika Holmquist, FOI
13:20 Perspektivet från USA
Jan Hallenberg, UI
13:35 Drönare och det moderna slagfältet
Andreas Hörnedal, FOI
13:50 Frågor
14:00 Seminariet avslutas
Seminariet kommer att webbsändas, och en inspelning kommer att finnas tillgänglig i efterhand.