Tillbaka till föregående sida

Foto: Alessio Soggetti/Unsplash
Se samtalet
14
Feb

Samtal med: Jan Eliasson

2018-02-14 (kl. 16:00 - 16:40)
Försvarshögskolan, Drottning Kristinas väg 37

Folk och Försvar bjuder tillsammans med Försvarshögskolans studentkår in till ett samtal med: Jan Eliasson.

Förutsättningarna för fredsbyggande och diplomati förändras i takt med att läget i omvärlden blir alltmer osäkert och att fler stater ser till sina egna intressen snarare än multilaterala samarbetsvägar. Vi ser också ett hårdare samtalsklimat och att motståndet att ta till militära medel blir mindre. I en värld med säkerhetspolitisk spänning och ett förändrat politiskt klimat är de diplomatiska verktygen, medling och fredsbyggande viktigare än någonsin.

Den multilaterala världsordningen står inför stora utmaningar, FN får regelbunden kritik och krav på förändring samtidigt som förtroendet för organisationen minskar. FN har lyckats mindre bra i Syrien och vid Trumps första framträdande i generalförsamlingen höll han ett högst anmärkningsvärt tal, som istället för betoning vid fred och samarbete primärt utgjorde hot och kritik. Däremot har vi sett stora framsteg inom utvecklingssamarbetet och fler tar sig ur fattigdom med hjälp av bland annat FN och biståndsorganisationer.  Stora satsningar görs också för att uppnå de globala hållbarhetsmålen och Agenda 2030.

Diplomatiska förbindelser och medling är viktiga komponenter i de fredsbyggande åtgärder och projekt som pågår i dagens konfliktområden.  För en hållbar fred krävs inkludering av alla, unga och gamla, män och kvinnor, så väl som respekt och upprätthållandet av de universella mänskliga rättigheterna. I detta svårnavigerade klimat verkar världens diplomater och alla de organisationer och individer som arbetar för en positiv global utveckling och en fredlig värld. Vad krävs egentligen av morgondagens fredsskapande aktörer? Hur vänder vi den negativa trenden för multilaterala samarbeten och institutioner och med vilka verktyg?

Tillsammans med Jan Eliasson, en av Sveriges mest framstående och erfarna diplomater tillika tidigare vice generalsekreterare i FN, diskuterar vi utmaningarna och dynamiken i dagens fredsbyggande insatser, hur det globala samfundet och Sverige kan och bör verka för global fred och säkerhet samt villkoren för dagens och morgondagens diplomati.

VÅR VISION

Vår vision är att #UNGSÄK ska vara ett nätverk för organisationer och individer med ett intresse för frågor som rör vår gemensamma säkerhet – i Sverige och i världen.

#UNGSÄK ska präglas av verksamhet och event som ska ge unga chansen till att öka sina kunskaper, lära känna andra och lägga grunden för ett professionellt nätverk och en framtida karriär.

EN GEMENSAM IDÉ

Grunden i nätverket #UNGSÄK ska vara den delade övertygelsen om alla människors rätt att leva i säkerhet. Vägen till säkerhet kan gå genom medlemmarnas engagemang i frågor om bistånd, utveckling, demokrati, fred och allas lika rättigheter.

Nätverket delas av de anslutna organisationerna och fokus ska ligga på mötet mellan människor i evenemang och i övrig verksamhet.

Upptäck fler kalenderhändelser