Tillbaka till föregående sida

Foto: Stockholm Environment Institute
Se samtalet
28
Mar

Samtal med: Johan Kuylenstierna

2018-03-28 (kl. 16:00 - 16:30)
Försvarshögskolan, Drottning Kristinas väg 37

Folk och Försvar bjuder tillsammans med Försvarshögskolans studentkår in till ett samtal med: Johan Kuylenstierna.

De globala klimatförändringarna har under 2000-talet utgjort ett av den internationella politikens huvudfrågor. Dess konsekvenser är mänsklighetens största existentiella hot och har under de senaste åren successivt getts allt större utrymme också på den säkerhetspolitiska agendan. Lokala, regionala och globala initiativ växer fram i syftet att minska eller begränsa klimatförändringarnas effekter, som för ett växande antal människor i primärt låg- och medelinkomst länder redan börjat märkas. Samtidigt går åsikterna hos världen politiska företrädare isär kring hur allvarlig situationen egentligen är samt vilka lösningar, om dessa behövs, som bör premieras. Men i vilket skede befinner sig klimatförändringarna i just nu? Vilka säkerhetspolitiska trender och konsekvenser kopplat till klimat kan vi utröna idag och vems är egentligen ansvaret när hela mänskligheten berörs, men i olika omfattning?

Den globala uppvärmningen innebär direkta konsekvenser på konflikt- och migrationsmönster, fattigdomsbekämpning samt livsmedelsförsörjning. En ökad risk för extrema väderhändelser försvårar därtill situationen i geografiska områden med sedan tidigare prekära politiska och socioekonomiska förutsättningar. Redan utsatta individer och grupper mottar på så sätt klimatförändringarnas direkta konsekvenser och förmågan att möta och anpassa stat och samhälle till nya omständigheter blir därför allt viktigare. Flexibilitet och resiliens är ledorden, men vid utmaningar av sådan skala; vad är egentligen möjligt att göra?

Globala överenskommelser som Parisavtalet, satsningar på de globala hållbarhetsmålen och Agenda 2030 lyfts ofta som positiva exempel på initiativ som ämnar bromsa och minska klimatförändringarnas allvarliga konsekvenser. Experter menar dock att dessa initiativ inte är tillräckliga och att mer omfattande och långsiktiga handlingar behövs. Men vad händer när ett politikområde, som i praktiken berör alla och i teorin borde uppbåda solidaritet och gemensamma ansträngningarna, blir ett föremål för säkerhetspolitiken? Vad kan krävas av stat och samhälle när ansvarsförhållandena är omtvistade och diskussionerna låsta? Vilka är riskerna med låga globala ambitioner inom området och hur förankrar vi egentligen klimatförändringarnas kritiska karaktär i Sverige och i världen?

Tillsammans med Johan Kuylenstierna, tidigare vd för Stockholm Environment Institute tillika en av Sveriges främsta opinionsbildare och forskare inom klimatfrågor, diskuterar vi klimatförändringarna, vilka utmaningar och möjligheter de för med sig samt klimatpolitikens roll i den globala säkerhetspolitiken.

 

VÅR VISION

Vår vision är att #UNGSÄK ska vara ett nätverk för organisationer och individer med ett intresse för frågor som rör vår gemensamma säkerhet – i Sverige och i världen.

#UNGSÄK ska präglas av verksamhet och event som ska ge unga chansen till att öka sina kunskaper, lära känna andra och lägga grunden för ett professionellt nätverk och en framtida karriär.

EN GEMENSAM IDÉ

Grunden i nätverket #UNGSÄK ska vara den delade övertygelsen om alla människors rätt att leva i säkerhet. Vägen till säkerhet kan gå genom medlemmarnas engagemang i frågor om bistånd, utveckling, demokrati, fred och allas lika rättigheter.

Nätverket delas av de anslutna organisationerna och fokus ska ligga på mötet mellan människor i evenemang och i övrig verksamhet.

Upptäck fler kalenderhändelser