Folk och Försvar bjuder tillsammans med Försvarshögskolans studentkår in till ett samtal med: överste Mattias Ardin.
Det försämrade säkerhetspolitiska läget i Östersjöområdet har givit diskussionen om svensk försvarsförmåga ett tydligt uppsving. Geopolitik, totalförsvar och militär upprustning är endast några av de frågor som åter blivit aktuella efter skiftet i det regionala tonläget. Den svenska totalförsvarsplikten har återuppväckts, försvarsanslagen höjts och strategier för tröskeleffekt och operativ förmåga antagits. I centrum för den svenska debatten står bland annat Gotland, ett geografiskt område med stor betydelse för försvaret av Sverige, rent praktiskt så väl som politiskt.
Trots att risken för ett väpnat angrepp fortsatt är låg är flertalet försvarspolitiska aktörer överens om att gråzonsproblematik, risken för incidenter samt politisk oberäknelighet präglar vårt direkta närområde. Det finns också stark konsensus om att Sveriges militära förmåga inte är tillräcklig för att möta dessa förutsättningar. Med bakgrund i detta har det sen ett antal år pågått förändringar inom Försvarsmakten i syftet att anpassa verksamhet och organisation efter 2010-talets hotbild. I fokus är vårt totalförsvar – idén om det samlade försvaret av Sveriges territoriella integritet och politiska suveränitet.
Centralt i denna planering är den geopolitiskt och militärstrategiskt viktiga ön Gotland. Gotlands regemente återupprättades 1 januari 2018 och är idag Sveriges yngsta och minsta förband med endast 17 anställda. Regementet kommer att växa successivt och primärt verka för att stärka den militära förmågan på Gotland, men också att stärka totalförsvaret genom samverkan med andra aktörer inom fältet. Vilka är de primära militärstrategiska utmaningarna i Östersjöområdet ur perspektivet Gotland? Hur bygger en ett regemente i dagens säkerhetspolitiska kontext och vad betyder Gotland för det totala försvaret av Sverige, militärt så väl som psykologiskt?
Tillsammans med överste Mattias Ardin, regementschef på Gotland, diskuterar vi det nya regementets roll och uppgift i totalförsvaret, säkerhet i Östersjöregionen, folklig förankring och civil-militär samverkan inom ramen för totalförsvaret.
VÅR VISION
Vår vision är att #UNGSÄK ska vara ett nätverk för organisationer och individer med ett intresse för frågor som rör vår gemensamma säkerhet – i Sverige och i världen.
#UNGSÄK ska präglas av verksamhet och event som ska ge unga chansen till att öka sina kunskaper, lära känna andra och lägga grunden för ett professionellt nätverk och en framtida karriär.
EN GEMENSAM IDÉ
Grunden i nätverket #UNGSÄK ska vara den delade övertygelsen om alla människors rätt att leva i säkerhet. Vägen till säkerhet kan gå genom medlemmarnas engagemang i frågor om bistånd, utveckling, demokrati, fred och allas lika rättigheter.
Nätverket delas av de anslutna organisationerna och fokus ska ligga på mötet mellan människor i evenemang och i övrig verksamhet.