Folk och Försvar bjuder tillsammans med Försvarshögskolans studentkår in till ett samtal med: Mikael Tofvesson.

Det säkerhetspolitiska landskapet har förändrats. I en orolig omvärld, präglad av växande gråzoner mellan krig och fred, blir gränsen mellan upplevda och direkta hot allt mer diffus. Fake news, konflikten i Ukraina och det amerikanska presidentvalet visar hur tvetydighet, motsägelser och styrning av information direkt och på olika sätt påverkar hur säkerhet skapas och upplevs. Resulterande osäkerhet, misstänksamhet och polarisering, både internationellt så väl som nationellt och individuellt, visar hur kontroll över sanning och osanning utgör ett av vår tids främsta maktinstrument.

Viljan och förmågan att förändra inställning, beteende och agerande hos befolkning och grupp, kombinerat med informationssamhällets och digitaliseringens obegränsade tillgång till fakta och perspektiv, ställer stora krav på stat, samhälle och individ. Kritisk reflektion, transparens, integritet och säkerhet varvas i ett svåröverskådligt och komplext fält, där aktörerna är många och utmaningarna stora. Så hur skyddar vi oss mot osanning och påverkan utan att inskränka integritet och yttrandefrihet? Hur skapar vi ett robust och resilient samhälle och vems är ansvaret?

Tillsammans med Mikael Tofvesson, chef för enheten för omvärld och beredskap på MSB, diskuterar vi informations- och påverkanskampanjer och samhällets sårbarhet och förmåga i en orolig tid.

VÅR VISION

Vår vision är att #UNGSÄK ska vara ett nätverk för organisationer och individer med ett intresse för frågor som rör vår gemensamma säkerhet – i Sverige och i världen.

#UNGSÄK ska präglas av verksamhet och event som ska ge unga chansen till att öka sina kunskaper, lära känna andra och lägga grunden för ett professionellt nätverk och en framtida karriär.

EN GEMENSAM IDÉ

Grunden i nätverket #UNGSÄK ska vara den delade övertygelsen om alla människors rätt att leva i säkerhet. Vägen till säkerhet kan gå genom medlemmarnas engagemang i frågor om bistånd, utveckling, demokrati, fred och allas lika rättigheter.

Nätverket delas av de anslutna organisationerna och fokus ska ligga på mötet mellan människor i evenemang och i övrig verksamhet.