Kommunikatör och projektledare

Annons

Folk och Försvar

Folk och Försvars uppgift är att öka kunskap och engagemang för frågor om Sveriges säkerhet och främja en levande diskussion om försvars- och säkerhetspolitik och krisberedskap. Vår vision är att Sveriges säkerhet skall vara hela folkets angelägenhet.

Vi är en ideell och partipolitiskt obunden organisation bestående av 101 medlemsorganisationer. Historiskt är vår roll att vara en länk mellan försvaret och samhället som representeras av våra medlemsorganisationer och deltagare i våra aktiviteter. Vi är den främsta organisationen när det kommer till folkbildning och folkförankring med en historia sedan andra världskriget. Vi bidrar till en öppen debatt om vad som påverkar fred, frihet och demokrati.

Folk och Försvar arbetar med att lyfta dessa frågor genom att anpassa våra aktiviteter mot olika målgrupper. En tydlig målgrupp är unga som studerar både på gymnasienivå och på universitet och högskola. Vi har olika föreläsningar och scenariobaserade utbildningar anpassade för dessa. Mot unga personer inom våra medlemsorganisationer har vi dels en välrenommerad Försvars- och säkerhetsakademi och dels ett urval av olika aktiviteter för att öka kunskapen hos målgruppen och samla dem kring olika frågeställningar, skapa engagemang och erbjuda en plattform för att verka från.  Mot yrkesaktiva både inom och utanför branschen erbjuder vi ett antal aktiviteter som t.ex. ett stort antal seminarier på hög nivå, konferenser, studieresor, webinarium m.m. Hos oss möts både politiker, experter och andra aktörer för att presentera ämnena på ett objektivt sätt och diskutera olika perspektiv.

Vi är nio medarbetare på vårt kansli som leds av vår generalsekreterare. Vår verksamhet sker över hela landet, men vår utgångspunkt är kansliet på Östermalm, Stockholm. Vi söker nu en kollega som kommer att ansvara för kommunikationen för hela organisationen och därutöver stötta vår utbildningsverksamhet.

Dina arbetsuppgifter

Du kommer att delta i projekt som syftar till att öka kunskapen om och engagemanget för frågor om Sveriges säkerhetspolitik, försvarspolitik samt totalförsvar och krisberedskap.

Som kommunikatör arbetar du med hela vår verksamhet och säkerställer att organisationen når ut med sin kommunikation till rätt målgrupper. Du förväntas driva hur vi ska kommunicera samt ta initiativ och leda övriga kollegor i det arbetet. Du producerar film och bild till våra olika kanaler samt producerar podcasts. Då detta är relativt nya format för oss är omfattningen av detta under utformning. Du är en van användare av sociala medier och hänger med i vad som sägs på Twitter och andra sociala kanaler inom fältet och vet hur man bäst når ut i ett klimat som hela tidens förändras.

Du kommer att vara ansvarig för vår kommunikation och utvärdering av den och baserat på detta föreslå förändringar. Det krävs att du är van vid, och trivs med, att jobba digitalt och i högt tempo.

Som en del av tjänsten kommer du även att bidra inom vår verksamhet riktad mot unga och vår utbildningsverksamhet. Det riktar sig till gymnasieskolor, universitet/högskolor samt unga engagerade inom våra medlemsorganisationer. Du kommer att delta i planering och genomförande tillsammans med de som är ansvariga mot respektive målgrupp. Flera av våra utbildningar är scenariobaserade med en inledande föreläsning som introduktion till ämnesområdena. Det innebär att du ska vara bekväm med att stå som föreläsare inför unga. Vi producerar eget textmaterial till dessa utbildningar och du förväntas bidra med att skriva material på egen hand liksom att vara redaktör och säkerställa att materialet som produceras av flera personer är enhetligt både i språkbruk och layout.

Du har god kunskap om minst ett av våra ämnesområden försvars- och säkerhetspolitik samt totalförsvar och krisberedskap och ett intresse för helheten. Detta gör att själv kan bidra med analyser och inlägg, samt intervjuer av medverkande i våra olika aktiviteter. Du kommer också liksom alla på kansliet att bidra till flera av våra kansligemensamma projekt, t ex vår Rikskonferens samt våra aktiviteter i Almedalen.

Arbetsbelastningen är periodvis hög och ställer krav på att du är självständig, initiativrik och har en god förmåga att prioritera och planera ditt arbete på ett strukturerat vis.

I arbetsuppgifterna ingår t ex:

Kommunikation

• Övergripande ansvar för organisationens kommunikation i olika kanaler
• Ansvar för medieproduktion av t ex podcasts och video till våra kanaler
• Ansvar för ledning, planering och produktion av digital och tryckt media
• Ansvar för uppdatering och strategisk utveckling av vår webbplats

Utbildning

• Bidra med att ta fram underlag (t ex analyser och textmaterial) inom försvars- och säkerhetspolitik samt totalförsvar och krisberedskap
• Arbeta tillsammans med utbildningsansvariga med att genomföra utbildnings- och seminarieverksamhet mot målgrupperna unga, gymnasieelever och studenter

Profil på den vi söker:

• Du har en akademisk utbildning inom statsvetenskap eller motsvarande, alternativt en lärarutbildning med inriktning på SO-ämnen
• Du har dokumenterad erfarenhet av såväl strategiskt som praktiskt kommunikationsarbete
• Du är mycket van vid att kommunicera digitalt och är duktig på WordPress och sociala medier
• Du har goda kunskaper i Adobe CS-programvaran, särskilt Audition, Premiere, Photoshop, InDesign och Illustrator
• Du har god IT-kunskap och har lätt att lära dig använda nya verktyg
• Du har mycket goda kunskaper i svenska och engelska och kan innehållsmässigt och språkligt redigera texter för att hitta rätt ton, ordval och formulera budskap
• Du har en god och nyanserad omvärldsbevakning och vet vad som händer inom våra ämnesområden
• Du har god kunskap om minst ett av våra ämnesområden försvars- och säkerhetspolitik samt totalförsvar och krisberedskap och ett intresse för helheten

Det är meriterande om du har:

• Erfarenhet av att leda projekt med budget- och resultatkrav
• Erfarenhet från att ha arbetat med antingen säkerhets-/försvarspolitiska frågor eller krisberedskap
• Erfarenhet från utbildande, folkbildande eller pedagogisk verksamhet
• Erfarenhet av att tala inför publik, leda eller moderera samtal, seminarium eller webinarium

Personliga egenskaper:

• Nyfiken och kreativ, tar initiativ, ser möjligheterna och vågar pröva nytt
• Drivande, självgående, proaktiv och lösningsorienterad
• Strukturerad med god organisatorisk och administrativ förmåga
• Engagemang för frågor som påverkar vår gemensamma fred och demokrati – här i Sverige eller globalt
• Trivs med att arbeta i en organisation vars syfte är att öka folkbildning och att stärka vår demokrati
• Social och gillar att arbeta och kommunicera med människor och ibland även stå i centrum själv

Vi ser gärna att du har 2-5 års erfarenhet av ovanstående typ av arbetsuppgifter, antingen som anställd eller som engagerad i någon ideell förening där du deltagit eller ansvarat för kommunikationen på t ex sociala medier.

Vi vill vara en arbetsplats där olika människor bidrar gemensamt till såväl en god stämning som en plats där vi lär av varandras erfarenheter och bakgrund.

Är du intresserad?

Har du frågor kontakta stabschef Karin Abbor-Svensson, karin.abbor-svensson@folkochforsvar.se eller 070 090 88 61
Facklig förtroendeman (Akavia), Daniel Kjellén, daniel.kjellen@folkochforsvar.se eller 073-923 02 23

Anställningsform
Tillsvidare anställning med placering i Stockholm
Anställningens omfattning

Heltid

Tillträde

Snarast eller enligt överenskommelse

Löneform

Månadslön

Sista ansökningsdag

22 juni 2020

Intervjuer kommer att ske löpande och tjänsten kan komma att tillsättas innan sista ansökningsdag. Skicka därför in din ansökan snarast till karin.abbor-svensson@folkochforsvar.se.