Nature background

Folk och Försvars Rikskonferens 2023

Rikskonferensen 2023 genomfördes den 8-10 januari.

Ta del av utdrag eller konferensen i sin helhet genom att klicka här eller på sändningslänkarna nedan.

Varje år sedan 1946 genomför Folk och Försvar Rikskonferensen – Sveriges främsta forum för diskussion om säkerhetspolitik, försvar, samhällets krisberedskap och globala säkerhetstrender.

Rikskonferensen samlar varje år ca 350 deltagare och 60–70 talare under tre dagar för kunskapsspridning, samtal och debatt. I fokus står världens säkerhet, Sveriges försvar, människors trygghet och samhällets krisberedskap.

Konferensen uppmanar till möten mellan politiker, aktiva inom organisationer i civilsamhället – inte minst ungdomsorganisationer – samt representanter för fackliga organisationer, näringsliv och myndigheter. Därtill finns en stor och växande medienärvaro.

Vi ser en värld där demokrati på många håll är på tillbakagång, terrorn hittar nya fästen att gro, klimatförändringarnas konsekvenser leder till humanitära katastrofer och antalet människor på flykt ökar. Samtidigt pågår ett invasionskrig i Europa: det allvarligaste säkerhetspolitiska läget vi sett sedan andra världskriget. Rysslands invasion av Ukraina 2014 som utvecklades till ett fullskaligt krig den 24 februari 2022 har ställt mycket på ända, inte minst svensk och finsk utrikes- och säkerhetspolitik. EU antog en stark enad front gentemot Ryssland och från årsskiftet tar Sverige över ordförandeklubban i EU:s ministerråd. Samtidigt har både Sverige och Finland ansökt om medlemskap i Nato, något som för Sveriges del innebär en brytpunkt med en 200-årig tradition av militär alliansfrihet.

Mot bakgrund av kommande EU-ordförandeskap och den utveckling vi sett är temat för 2023 års Rikskonferens EU och Nato i en ny säkerhetspolitisk verklighet.

Ju allvarligare tider, desto mer påtaglig blir vikten av Rikskonferensen och det öppna, demokratiska samtal den innebär. Därför vill vi på Folk och Försvar rikta ett stort tack till alla talare och medlemsorganisationer som möjliggjorde Rikskonferensen 2023.

 

 

Kontakt

Karin Abbor-Svensson

Projektledare Rikskonferensen 2023

 

070 090 88 61

karin.abbor-svensson@folkochforsvar.se

Transkriberade tal

Här samlar vi transkriberade tal från några av talarna vid Folk och Försvars Rikskonferens 2023.

I det allvarligaste omvärldsläget sedan andra världskriget genomförs Rikskonferensen

Folk och Försvars årliga Rikskonferens genomförs den 8-10 januari. Med besök från bland annat statsminister Ulf Kristersson, Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och generalsekreteraren för Internationella Röda Korskommittén Robert Mardini samt flera ministrar och andra nyckelpersoner från såväl Sverige som andra länder diskuteras svensk säkerhet utifrån temat: Nato och EU i en ny säkerhetspolitisk verklighet.

Natos högsta ledning till Sälen under Folk och Försvars Rikskonferens 2023

Temat för Folk och Försvars Rikskonferens 2023 är EU och Nato i en ny säkerhetspolitisk verklighet. Natos högsta ledning, statsministern och fyra av hans ministrar, före detta statsministern och partiledaren för Socialdemokraterna, Sveriges EU-kommissionär, finska utrikesminstern och Ukrainas ambassadör: alla kommer de till Folk och Försvars Rikskonferens i Sälen 2023.

MSB:s generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka om Rikskonferensen 2023

MSB:s generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka talar under rubriken "Civilt försvar och krisberedskap under EU-ordförandeskap och Natointräde" tisdagen den 10 januari. Hör hennes egna ord om Rikskonferensen och vad hon kommer tala om.

ÖB Micael Bydén om Rikskonferensen 2023

Sveriges överbefälhavare Micael Bydén talar på Rikskonferensen under rubriken "Försvarsförmåga och ansvar som allierad". Hör hans egna ord om Rikskonferensen och vad han kommer tala om!

Specialavsnitt av Folk och Försvar-podden inför #fofrk 2023

I det här podcastsavsnittet diskuterar Anders Lindberg, politisk chefredaktör på Aftonbladet, och Frida Wallnor, politisk redaktör på Dagens industri, några av de sakfrågor som kommer att tas upp under Rikskonferens 2023.

Block 1: Sverige och Finland i Nato

Programblock 1 under Rikskonferensen 2023: Sverige och Finland i Nato. Läs mer här!

Block 2: I krigets skugga

Programblock 2 under Rikskonferensen 2023: I skuggan av kriget. Läs mer!

Block 3: Det svenska ordförandeskapet i EU

För tredje gången sedan Sveriges EU-inträde innehar Sverige ordförandeskapet i EU:s ministerråd: det är fokus för tredje blocket under Rikskonferensen 2023.

Block 4: En förändrad världsordning – nya krav på totalförsvaret

Sverige genomgår just nu ett försvars- och säkerhetspolitiska paradigmskifte. Det tittar vi närmre på under Rikskonferensens fjärde block.

Block 5: Paradigmskifte för totalförsvaret

Hur ska Sverige försvaras och hur påverkas vårt försvar av omvärldsläget, av att kriget rasar i Ukraina och att ett...

Block 6: Kriget i Ukraina

Med kriget i Ukraina som utgångspunkt diskuterar vi omvärldsläget, säkerhetspolitiska avväganden och verktyg för att reda i vilka lärdomar vi kan dra efter det senaste årets krig. Läs mer om Rikskonferensens sjätte block.

Block 7: Försvarsvilja

I kvällspasset under Rikskonferensens andra dag diskuteras frågor relaterade till försvarsvilja och motståndskraft.

Block 8: Demokratisk beredskap – utmaningar och möjligheter

I Rikskonferensens åttonde programblock riktar vi blicken mot de utmaningar som påverkar Sveriges inre säkerhet och demokrati.

Block 9: Nästa steg – civil beredskap för en orolig omvärld

Det nionde programblocket knyter an till Folk och Försvars syfte från 1940-talet – att öka kunskap och diskussion om hur individer såväl som samhället i stort kan bidra med motståndskraft för att möta olika typer av samhällskriser eller ett väpnat angrepp.

Block 10: Sprickor i samhällskontraktet

Det tionde blocket syftar till att lyfta välfärdsbrottslighet och diskutera på vilka sätt detta riskerar vara systemhotande och därför ytterst ett hot mot vår demokrati.

Block 11: Avslutning

I Rikskonferensens avslutande block är tanken att knyta ihop programinnehållet och blicka framåt mot det kommande året. Vilka anföranden har överraskat? Vad har berört? Vad har saknats? Vilka hot, trender och möjligheter inom utrikes- och säkerhetspolitiken bör vi beakta inför framtiden?

Press

Presskontakt

Per Klingvall
Pressansvarig Rikskonferensen 2022

per.klingvall@folkochforsvar.se

070-301 68 05