Syftet med det här blocket är att, genom att utgå från en diskussion om framtiden för kriget i Ukraina, prata om den framtida säkerheten i Europa.

Kriget i Ukraina har dragit ut på tiden mer än många trott och under 2024 har frontlinjen endast rört sig marginellt. Europa och USA har varit uthålliga i sitt stöd både militärt och ekonomiskt till Ukrainas motstånd. När vi nu går in i 2025 finns en hel del orosmoln på kartan, både för Ukraina och Europas säkerhet i stort.

Under slutet av 2024 avfyrade Ryssland sin första ballistiska långdistansrobot mot Ukraina. Dessa former av robotar kan bära kärnvapen. I samband med detta skrev president Putin under ett dekret som gav honom större möjlighet att beordra användandet av kärnvapen. Har tröskeln för användning av kärnvapen sänkts?

I januari tillträder Donald Trump som president i USA. Under sin presidentkampanj har Trump gett mixade signaler som sitt stöd till Ukraina och USA:s roll i Europas säkerhet. Vad kommer hända med Europa om USA drar tillbaka sin närvaro och sitt stöd till Ukraina? Finns ett ledarskap i ett splittrat Europa att ta större ansvar för sin säkerhet på egen hand? Trump har även öppnat upp för att inleda fredsförhandlingar med Ryssland. Hur ser utsikterna ut för ett fredsavtal?

I blocket kommer följande personer tala:

Erik Melander, föreståndare Alva Myrdal centrum för kärnvapennedrustning Uppsala universitet
Anna Wieslander, generalsekreterare Allmänna Försvarsföreningen
Göran von Sydow, direktör Sieps
Inga Näslund, programhandläggare Östeuropa Olof Palme International Center

Dela