Tillbaka till föregående sida

Foto: Sebastiano Piazzi/Unsplash
Podcast

Publicerat: 2020-04-09

En säkerhetspolitisk plan B

Folk och Försvar-podden är ute med ett nytt avsnitt om en säkerhetspolitisk plan B.

Vid Folk och Försvars Rikskonferens i Sälen 2020 var en återkommande diskussion på såväl scenen som i korridorerna vad Sverige har för säkerhetspolitiska optioner bortom dagens prioriteringar.

Dagens säkerhetspolitiska linje bygger till stor del på den transatlantiska länken och samarbetet med USA. Men president Trumps Amerika först-linje har väckt debatt om Sverige inte borde utvärdera sina andra alternativ utifall att Washington skulle bestämma sig för att begränsa sina åtaganden i Europa.

Det finns delade uppfattningar om vilka alternativ som Sverige borde utforska. Bland annat föreslås ett ökat fokus på Europeiska unionen, ett djupare smarbete med de övriga nordiska staterna och att utveckla våra nationella förmågor.

Diskussionen om en säkerhetspolitisk plan B kommer med stor sannolikhet att vara ett växande samtalsämne inom försvars- och säkerhetspolitiska kretsar. Hur ska Sverige navigera i en osäkrare tid? Vilka samarbeten borde vi prioritera? Vad kan Sverige göra för att värna sin säkerhet och nationella intressen?

För att diskutera ämnet pratar Folk och Försvar-podden med Robert Dalsjö som är forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut, Björn Fägersten som är senior forskare och chef för Utrikespolitiska institutets Europaprogram, och Katarina Tracz som är chef för tankesmedjan Frivärld.

Podden är skapad av Zebulon Carlander och Maja Johnsson.
Jingeln är skapad av Andreas Henningson.

Lyssna här, eller där poddar finns.

Dela

Relaterat material