Tillbaka till föregående sida

Foto: Markus Spiske/Unsplash
Rikskonferensen

Publicerat: 2020-12-23

Programblock 3 under Rikskonferensen 2021: Cyber och skydd av samhällsviktig verksamhet

Cyberförsvar blir allt viktigare för ett fungerande samhälle. På senare år har direkta cyberangrepp slagit hårt mot infrastruktur i Ukraina, virus utom kontroll har saboterat omfattande verksamhet hos privata företag och förtroendet för samhällets institutioner har hotats av läckor och påverkansoperationer på nätet. Samtidigt kan medborgare ha svårt att ta till sig på vilket sätt detta hotar vårt samhälle och det är lätt att avfärda att det endast är de myndigheter eller företag som blir utsatta som drabbas av attackerna. Under Rikskonferensens tredje programblock kommer vi diskutera hur demokratin påverkas av aktiviteter i cyberdomänen och hur samhällskritisk verksamhet kan påverkas samt skyddas.

Klas Friberg, säkerhetspolischef på SÄPO inleder programblocket med ett anförande om hur underrättelsehotet påverkar vår demokrati och hur det kan skada och påverka vår samhällsviktiga infrastruktur.

Blocket fortsätter med ett anförande av Björn Lyrvall, generaldirektör på FRA. Vad är FRA:s myndighetsuppdrag kopplat till arbetet med att avvärja hot och skydda samhällskritisk verksamhet?

Vi går vidare med att konkretisera sårbarheter i vår samhällskritiska infrastruktur och behovet av ett robust system. Från FOI kommer David Lindahl, forskningsingenjör vid FOI, att visa hur ett cyberangrepp på sjukvården kan gå till och vilka följder det skulle kunna få.

Richard Oehme, senior rådgivare på Knowit, kommer därefter fortsätta med ett anförande om hur vi stärker vår digitala motståndskraft. Vad kan cyberangrepp få för implikationer på sjukvården specifikt och samhället i allmänhet?

Det tredje programblocket består även av ett anförande av Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på Internetstiftelsen om hur den mänskliga faktorn kan utnyttjas i cyberangrepp genom social ingenjörskonst. Vad innebär social ingenjörskonst och varför det används som taktik i cyberangrepp?

Blocket avrundas med kommentarer och reflektioner från Annika Avén, ansvarig för cyberförsvar på Säkerhets- och försvarsföretagen, och Marie Alpman, vetenskapsjournalist och redaktör på Forskning och Framsteg, kring temat cyber och skydd av samhällsviktig verksamhet.

Rikskonferensens tredje programblock kommer preliminärt att äga rum mellan tiden 12:30-13:40, måndagen den 11 januari. Se hela programmet för Rikskonferensen här.

Se Rikskonferensens tredje block här.

Dela

Relaterat material