Tillbaka till föregående sida

Foto: Pixabay
Rikskonferensen

Publicerat: 2021-12-27

Programblock 3 under Rikskonferensen 2022: Globala beroenden och hållbar säkerhet

De senaste decennierna har vi fått uppleva hur världen blivit alltmer sammankopplad och våra ekonomier och samhällen alltmer integrerade med varandra. Inte minst coronapandemin har visat på detta genom virus som inte känner gränser, produktionskedjor i behov av export och import eller turismens del i ett lands BNP – för att nämna några exempel.  Historiskt har de ömsesidiga beroendena ansetts minska risken för konflikter, men utöver stora fördelar innebär globala beroenden också en ökad sårbarhet och risk att exploateras av antagonistiska aktörer. Syftet med det här blocket är att utforska olika områden där frågeställningar om ömsesidiga beroenden är framträdande och vad som kan göras för att förebygga möjliga sårbarheter.

Först på scen under blocket är Mark Leonard (Director and Co-founder of the European Council on Foreign Relations) som ska prata just om hur sårbarheten i ömsesidiga beroenden kan komma att utnyttjas som påtryckningsmedel.

Därefter hör vi Henrik Isaksson (policyansvarig för handelspolitik på Svenskt Näringsliv) tala om hur strategiska investeringar och handelsflöden kan användas för att främja säkerhetspolitiska målsättningar.

Fortsättningsvis talar Robert Andrén (generaldirektör Energimyndigheten) om energiomställningens säkerhetspolitiska påverkan.

Den sista talaren under blocket är PM Nilsson (politisk redaktör Dagens Industri) som reflekterar över det som sagts ovan.

Slutligen hör vi kommentarer från Matilda Ekeblad (förbundsordförande MUF) och Lisa Nåbo (förbundsordförande SSU).

Rikskonferensens tredje programblock kommer preliminärt att äga rum mellan 12.30-13.40, måndagen den 10 januari.

Se programmet för Rikskonferensen 2022 i sin helhet här.

Se Rikskonferensen live eller i efterhand på vår hemsida eller via Youtube.

Dela

Relaterat material