Tillbaka till föregående sida

Foto: Pixabay
Rikskonferensen

Publicerat: 2021-12-30

Programblock 8 under Rikskonferensen 2022: Kriminalitet och tilliten till samhället

Vi går in i ett valår där kriminalitet är en het valfråga. Våldet, brottsligheten och antalet skjutningar får alltmer uppmärksamhet i både politiken och media. Oppositionen har lyft fram kriminaliteten som en vägvalsfråga och i Statsministerns regeringsförklaring fick brottsligheten stort fokus. Alla regeringens ministrar har fått ett tydligt uppdrag att arbeta med de frågorna ur sitt perspektiv.

Folk och Försvar har tidigare år på Rikskonferensen lyft hur den inre säkerheten påverkar och hotar demokratin.

I år är fokus är på hur man kan arbeta för att bygga upp förtroendet i utsatta områden och öka tilliten till samhället. Hur påverkas tilliten och framtidstron bland de som lever och bor i utsatta områden när de ser rapporteringen om och upplever hur våldet och kriminaliteten ökar?

Först hör vi mer från regeringens håll i frågan då justitie- och inrikesminister Morgan Johansson kommer upp på scen.

Därefter talar Rikspolischef Anders Thornberg mer om hur vi kan stoppa kriminaliteten. Hur arbetar polisen med förebyggande arbete mot kriminaliteten?

Lina Blombergsson, vice ordförande föreningen Sveriges socialchefer, talar därefter utifrån socialtjänstens perspektiv – som i många fall kan ses som den första linjen av förebyggande aktivitet.

Helena Thybell, generalsekreterare Rädda Barnen och Helya Riazat, rektor Järvaskolan, kommer därnäst upp på scen och pratar utfrån rubriken “En trygg plats för barn och unga – förebyggande åtgärder”.

Kommentatorer är Nike Örbrink, förbundsordförande KDU och Réka Tolnai, förbundsordförande CUF.

Rikskonferensens åttonde programblock kommer preliminärt att äga rum mellan 12:45-14:10, tisdagen den 11 januari.

Se programmet för Rikskonferensen 2022 i sin helhet här.

Se Rikskonferensen live eller i efterhand på vår hemsida eller via Youtube.

Dela

Relaterat material