Tillbaka till föregående sida

Amerikanska valet - vad betyder det för Sverige?

2020-10-08 (kl. 13:00 - 14:15)

Sedan Donald Trump tillträdde presidentämbetet 20 januari 2017 har den världsordning vi känner skakats om. USA har frånträtt en rad multilaterala säkerhetsavtal, till exempel kärnenergiavtalet med Iran, Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty, INF och Open Skies treaty. Samtidigt har Trump låtit meddela att USA lämnar Världshälsoorganisationen under 2021, detta mitt under den allvarligaste pandemin världen skådat under det senaste århundradet. Samtidigt gör Ryssland anspråk på att vara en militär stormakt och Kina tar ett allt starkare grepp om titeln som världens ledande nation både ekonomiskt och militärt. Den värld vi är vana omformas i hög hastighet. Är det början på slutet av Pax Americana vi skådar?

Oavsett åsikt rörande Trump och hans presidentskap skapar Vita husets beslut stora avtryck både på världen i sin helhet och för enskilda länder, så som Sverige.

Sveriges relation till USA har under lång tid varit god. USA är det land både Sverige och Europa förlitar sig till när det kommer till försvarssamarbeten. Den försvars och säkerhetspolitik som förs i Vita huset skapar avtryck på svensk säkerhetspolitik. Därför bör vi skapa oss en god bild av de båda presidentkandidaternas försvars och säkerhetspolitiska ambitioner. Kommer vi fortsättningsvis kunna förlita oss till att USA kommer värna freden i Europa, eller måste EU kliva fram och ta mer plats i försvars och säkerhetspolitiken?

Dagens seminarium kommer handla om bland annat dessa frågor och fler därtill. Seminariet sänds via YouTube och länken till sändningen skickas ut i bekräftelsemejlet när du anmält dig nedan. Här hittar du bakgrundsmaterial inför seminariet.

Program

Moderator: David Bruhn, programansvarig försvarspolitik, Folk och Försvar

13:00 Introduktion
David Bruhn Folk och Försvar

13:05 USA:s politiska utveckling
Sanna Torén Björling, journalist Dagens Nyheter och författare

13:20 USA:s försvars och säkerhetspolitiska mål
Björn Ottosson, forskare FOI

13:35 Valet och dess försvars och säkerhetspolitiska konsekvenser för Sverige – ett politiskt perspektiv
Carl Melin, forskningsledare tankesmedjan Futurion
Katarina Tracz, chef tankesmedjan Frivärld

13:55 Frågor

14:15 Seminariet slutar

Upptäck fler kalenderhändelser