”Ett motstånds- och konkurrenskraftigt Sverige” är en av tre delar som utgör den svenska nationella säkerhetsstrategin som antogs av regeringen under sommaren 2024. I denna framställs handel, försörjningsberedskap, ekonomi och konkurrenskraft som centrala delar för att skapa säkerhet. Detta seminarium kommer att djupdyka i dessa sammanhang. På vilket sätt bidrar ekonomiskt välstånd, global handel och tillgång till värdekedjor till svensk säkerhet? Vilka är hoten mot detta och hur blir det en fråga om säkerhet?
På den globala arenan finns tecken på hur globaliseringen med sin öppna handel utmanas av protektionism och tullar, en utveckling som troligtvis stärks med Donald Trump som president i USA. Geopolitik och stormaktspolitik har också gjort comeback med handelskonflikter och ekonomisk spänning mellan Kina och USA i fokus.
Sverige och EU är i mångt och mycket beroende av handel och ekonomiska relationer för vår ekonomiska säkerhet. Vem en aktör handlar med idag baseras lika mycket på ett säkerhetspolitiskt avvägande som ekonomiska aspekter. Detta skapar utmaningar för Europa som har beroenden exempelvis till Kina för den teknologiska och gröna omställningen. Hur ska Sverige och EU kunna konkurrera?
Program
09.30 Inledning
Simon Jernberg, programansvarig globala säkerhetstrender, Folk och Försvar
Geopolitik, ekonomi och säkerhet
Niklas Rossbach, Försvarshögskolan
Hur kan handel och konkurrenskraft bygga säkerhet?
Pernilla Trägårdh, Kommerskollegium
Hur ska Sverige och EU navigera?
Ann Linde, fd Utrikesminister
Klas Eklund, Strateg, Dahlgren Capital
Karl Lallerstedt, analytiker Totalförsvarets Forskningsinstitut
10.30 Seminariet avslutas
Anmälan
Seminariet kommer gå att följa live online eller i efterhand via den här sidan eller direkt på vår Youtube-kanal.
Anmäl dig nedan om du vill delta fysiskt på plats.
Anmälan till seminariet är nu stängd.