Tillbaka till föregående sida

Foto: Geran de Klerk/Unsplash
4
Jun

Kärnvapenfrågan i en osäker omvärld

2020-06-04

Under våren var det tänkt att ickespridningsavtalets översynskonferens skulle anordnas i New York. På grund av coronapandemin har konferensen behövt skjutas framåt i tiden, men frågan om kärnvapen, nedrustning och ickespridning försvinner inte som viktiga frågor för internationell säkerhet och stabilitet.

Sedan flera år tillbaka bedriver flera stormakter olika moderniserings- och utvecklingsprogram för sina  kärnvapenarsenaler. Samtidigt håller det globala systemet av avtal, regler och normer kring kärnvapen och vapenbärare på att upplösas. Senast avvecklades INF-fördraget mellan USA och Ryssland och nu finns det stora oklarheter om framtiden för det nya START-fördraget.

Hur ser läget ut för den globala nedrustningsagendan? Vilka är de största riskerna som finns på ickespridningsområdet? Vad kan Sverige göra för att främja målen om nedrustning och ickespridning?

För att diskutera dessa och andra frågor pratar Folk och Försvar-podden med Carl Magnus Eriksson som är departementsråd på Utrikesdepartementet, Josefin Lind som är generalsekreterare för Svenska läkare mot kärnvapen, och Mike Winnerstig som är chef för den säkerhetspolitiska enheten på Totalförsvarets forskningsinstitut.

Podden är skapad av Zebulon Carlander och Maja Johnsson.
Jingeln är skapad av Andreas Henningson.

Lyssna här, eller där poddar finns.

Upptäck fler kalenderhändelser