Tillbaka till föregående sida

Foto: David Sinclair, Unsplash
8
Dec

Kontrollerad, förtryckt och förföljd

2023-12-08

Människor flyr eller flyttar från auktoritära stater på grund av förtryck, kontroll och förföljelse. Men blir de någonsin kvitt sina hemländer? I takt med att så kallad ”Mänsklig geopolitik” blivit en del av internationell politik har fler auktoritära stater, med olika metoder, valt att kontrollera, förfölja och i vissa fall förtrycka individer med mer eller mindre tydliga kopplingar till den staten på andra länders territorium. Motiven bakom detta kan variera, men målet är detsamma: att kontrollera de individer som de anser vara “sina medborgare” oavsett var i världen de befinner sig.

I detta avsnitt av Folk och Försvar-podden kommer vi att diskutera begrepp som diasporapolitik och transnationellt förtryck för att förstå hur, med vilka medel, och varför auktoritära stater väljer att kontrollera, förfölja och förtrycka “sina medborgare” i andra länder.

Flera rapporter pekar mot att auktoritära länder även utför denna typ av aktioner i Sverige. Trots detta har debatten kring detta varit begränsad. Hur vanligt är det att auktoritära stater försöker kontrollera individer som är bosatta i Sverige? Hur påverkar det dessa individers säkerhet? Och vilka säkerhetspolitiska utmaningar finns kopplat till att auktoritära stater genomför denna typ av aktion i Sverige?

Medverkar i avsnittet gör:

  • Frida Lindberg, analytiker, Nationellt kunskapscentrum om Kina (NKK)
  • Ivar Ekman, Analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI)

Avsnittet leds av Simon Jernberg, programansvarig för globala säkerhetstrender.

Upptäck fler kalenderhändelser