Tillbaka till föregående sida

Foto: Dimitris Chapsoluas, Unsplash
Se seminariet här
26
Okt

Koranbränningar - Åtgärder och konsekvenser

2023-10-26 (kl. 13:00 - 14:20)
Linnégatan 14, 11447, Stockholm

Detta år har präglats av en djup och ofta polariserande debatt om den svenska yttrandefriheten. Specifikt yttrandet att få bränna koranen i Sverige. Under året har dussintals koranbränningar ägt rum i Sverige framför allt utanför ambassader, moskéer och Riksdagen i Stockholm.

Flera muslimska länder har reagerat starkt på aktionerna. Våldsdåd har förekommit vid svenska beskickningar utomlands, aktionerna har påverkat Sveriges diplomatiska relationer till andra länder och bidragit till ett sämre säkerhetspolitiskt läge för Sverige.

Terroristorganisationer har uppmanat till våldsdåd i Sverige, Irak har brutit sina diplomatiska relationer med Sverige och flera ledare har fördömt Sverige för att koranbränningar förekommer.

Regeringen har presenterat en utredning som ska se över om Sveriges säkerhet ska kunna beaktas vid tillståndsprövning och villkorsgivning för allmänna sammankomster enligt ordningslagen. Socialdemokraterna vill utreda om koranbränningar kan utgöra hets mot folkgrupp eller förargelseväckande beteende. Två förslag som syftar till att möjliggöra för polisen att neka tillstånd för att bränna heliga skrifter.

Säkerhetspolisen beslutade i augusti en höjning av terrorhotnivån från förhöjt hot till högt hot, från en trea till en fyra på den femgradiga skalan.

Hur har Sverige hanterat liknande kriser tidigare? Hur ser de olika lagstiftningsförslagen ut och hur skiljer sig lagstiftningen mellan Sverige, Finland och Danmark idag? Hur har Sverige påverkats av att heliga skrifter bränts och vad är vägen framåt är några av de frågor som behandlas under seminariet.

PROGRAM

13:00 – Inledning
Pasi Huikuri, programansvarig för säkerhetspolitik vid Folk och Försvar

13:05 – Historiskt perspektiv
Agneta Styrman, redaktör, Utrikespolitiska institutet

13:20 – Lagstiftning i Danmark, Finland och Sverige
Joakim Nergelius, Professor, Örebro universitet

13:35 – Utredning av Ordningslagen
Mikael Damsgaard, (M), ledamot i justitieutskottet

13:50 – Utredning av Lagen om hets mot folkgrupp
Ardalan Shekarabi (S), vice ordförande i justitieutskottet

14:05 – Vad står Sverige inför?
Mattias Svensson, Ledarskribent, Svenska Dagbladet
Anders Lindberg, Politisk chefredaktör, Aftonbladet

14:20 Seminariet avslutas

Anmälan:

Anmälan krävs enbart för fysiskt deltagande. Seminariet kommer gå att se live online eller i efterhand via den här sidan eller på vår Youtube-kanal. 

Upptäck fler kalenderhändelser