Tillbaka till föregående sida

Foto: Filip Andrejevic/Unsplash
Se samtalet
24
Feb

Kriget i Ukraina, det nya normala? - Folk och Försvar möter Oscar Jonsson

2023-02-24 (kl. 11:00 - 12:00)

För ett år sedan – 24 februari 2022 – vaknade Ukraina, och resten av världen, upp till fullbordat faktum, Ryssland hade inlett ett fullskaligt invasionskrig som en fortsättning på den illegala invasionen av Krym och kriget i östra Ukraina 2014.

Nu har ett år gått. Ett år av enormt mänskligt lidande. Ett år av enorm ekonomisk skada. Ett år av stora svårigheter för hela samhället.

Det finns många frågor om vad som kommer att hända. Hur kommer situationen i landet att utvecklas på såväl kort som lång sikt?

Målet med Rysslands invasionskrig är att omkullkasta den säkerhetspolitiska ordning som vi idag känner. Att gå från suveräna stater som själva avgör sin säkerhetspolitiska ordning till att ett fåtal supermakter istället ska bestämma utvecklingen – att införa en multipolär världsordning. För att uppnå detta är Rysslands ambition att ha så kallade buffertstater runt sitt eget territorium. Alltså geografiska ytor som utgör en buffert mellan Ryssland och resten av världen. Detta är en utveckling ingen demokratisk stat kan ställa sig bakom. Alla länder måste själva få avgöra sin framtid.

Hur kommer den svenska och hela västliga världens relation till Ryssland att utvecklas? Är det möjligt för väst att leva i en fredlig samexistens med Ryssland?

För att få lära oss mer om detta möter Folk och Försvar rysslandsforskaren Oscar Jonsson i ett samtal.

Intervjun kommer att sändas live via vår hemsida och på YouTube. Ni har möjlighet att ställa frågor till Oscar Jonsson i kommentarsfältet eller skicka in dem inför intervjun till lotta.lundmark@folkochforsvar.se senast onsdagen 22/2.

Upptäck fler kalenderhändelser