Tillbaka till föregående sida

Foto: Camilo Jimenez, Unsplash
Se seminariet här
31
Maj

Kriget om informationen – vems sanning vinner?

2024-05-31 (kl. 10:00 - 11:30)
Folk och Försvar, Linnégatan 14 Stocholm

Vem bestämmer sanningen? Makten i information och över narrativ är ingen ny företeelse. Inte heller dess betydelse för och koppling till krig. Uttryck som att vinnaren skriver historien, eller att det första som dör i krig är sanningen är vanliga att höra i dessa sammanhang, så väl historiskt som idag.

Dagens informationsmiljö är snabbare, mer omfattande och mer teknologisk än den varit tidigare. Förr fick människor vänta på morgondagens tryckta tidning för att få veta vad som hänt dagen innan, medan informationen idag enbart är en push notis ifrån att nå miljoner människor. Vissa grupper får fortsatt nyheter genom traditionella nyhetskanaler, men många väljer andra källor för information. På sociala medier och digitala plattformar får fler möjlighet att göra sin åsikt hörd. Konkurrensen hårdnar om vems narrativ som ska få mest spridning. Vi konsumenter kan själva välja vilka kanaler vi vill följa och algoritmerna förser oss med fler inlägg med liknande innehåll.

Hur ser det pågående informationskriget ut? Vilka utmaningar medför de för vår demokrati att informationsspridningen allt mer sker digitalt och hur hänger egentligen narrativ, politik och säkerhet ihop? Och hur kan media veta vad som är sant i en miljö fylld av desinformation? Det och många frågor därtill kommer att diskuteras på seminariet.

Program

10.00 Inledning
Lotta Lundmark (moderator), programansvarig Folk och Försvar

10.05 Narrativ, makt och säkerhet
Linus Hagström, professor i statsvetenskap, Försvarshögskolan

10:20 Pågående informationskrigen – vilka narrativ sprids?
Ivar Ekman, analytiker, Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI)

10:35 Vem har makten på internet?
Carl Heath, senior forskare, RISE

10:50 Hur kan media veta vad som är sant?
Linus Svensson, reporter verifieringsdesken, SVT
Karin Ekman, tf ansvarig utgivare, SVT Nyheter

11:10 Publikfrågor 

11.30 Seminariet avslutas

Det kommer att finnas möjlighet för publikfrågor. Du kan på förhand mejla din fråga till lotta.lundmark@folkochforsvar.se. Dessa kommer att tas upp i mån av tid.

Seminariet kommer gå att följa live online eller i efterhand via den här sidan eller direkt på vår Youtube-kanal.

Anmäl dig nedan om du vill delta fysiskt på plats.

*” anger obligatoriska fält


Härmed bekräftar jag att jag läst och godkänt Folk och Försvars bokningsvillkor*
Genom att bocka i rutan ger du samtycke till att de personuppgifter som du skickar in lagras under begränsad tid. Personuppgifterna används enbart i samband med arrangemanget och kommer därefter inom rimlig tid att raderas alternativt att anonymiseras. För systemhantering används Folk och Försvars egna system.

Upptäck fler kalenderhändelser