Tillbaka till föregående sida

Foto: Nathan Dumlao, Unsplash
Lyssna på avsnittet här
2
Nov

När det värsta händer - hur hanteras dödligt våld i skolan?

2023-11-02

Skolan ska vara en trygg plats för lärande, men de senaste åren har vi i Sverige sett flera exempel där elever utfört planerade attacker mot sina lärare eller skolkamrater. Skolattacker har framför allt drabbat skolor i de västra och södra delarna av Sverige.

Förutom skolattacker riskerar den grova organiserade brottsligheten att göra skolan till en mer utsatt plats för dödligt våld, då fler barn och unga rekryteras till kriminella gäng.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har tillsammans med Polisen och Center för våldsbejakande extremism tagit fram en vägledning för hur skolor kan förebygga våldshandlingar med stora konsekvenser. Den innehåller praktiska råd om hur skolrum kan inredas för att kunna barrikaderas inifrån och råd om alternativa uppsamlingsplatser. Den poängterar också vikten av återhämning och krisstöd efter en händelse.

I avsnittet kommer vi att diskutera hur dödligt våld i skolan hanteras. Vad kan vi göra innan, under och efter en attack och vad kan det innebära i praktiken?

Medverkar i avsnittet gör:

  • Daniel Hedman, poliskommissarie, Nationella operativa avdelningen, Polismyndigheten.
  • Ann-Charlotte Gavelin Rydman, Förbundsordförande, Sveriges skolledare.
  • Djeno Mahic, tidigare rektor, Kronans grundskola i Trollhättan

Samtalet leds av Lotta Lundmark, programansvarig för krisberedskap och civilt försvar hos Folk och Försvar.

Upptäck fler kalenderhändelser