Tillbaka till föregående sida

Foto: Ministry of Defence of Ukraine
Se samtalet här
29
Nov

Nio månader in i kriget, vad händer nu? – Folk och Försvar möter Joakim Paasikivi

2022-11-29 (kl. 09:15 - 09:45)

Missa inte chansen att ställa frågor till försvarsexperten om kriget i Ukraina genom att anmäla dig till livesändningen nedan.

Du kan också ställa frågor till Joakim Paasikivi på förhand, mejla i så fall dina frågor till hanna.waerland-fager@folkochforsvar.se. 

Säkerhetsläget i Europa förändrades i grunden när Ryssland inledde en fullskalig militär invasion av Ukraina den 24 februari. Kriget har nu pågått i över åtta månader och striderna mellan de ukrainska och ryska styrkorna ser ut att fortsätta på obestämd tid.

Kriget har synliggjort stora brister i den ryska krigsförmågan, alltifrån brister rörande krigsmateriel och logistikkedjor till soldater med bristande utrustning, träning och låg stridsmoral. Ukraina har samtidigt visat på en imponerande försvarsförmåga och försvarsvilja under mycket svåra förhållanden. Trots omfattande ryska beskjutningar mot ukrainska städer och civil infrastruktur har den ukrainska motoffensiven lett till att Ukraina har återtagit territorium som tidigare ockuperats av Ryssland, däribland den viktiga staden Cherson i södra Ukraina.

Hårda strider fortsätter i Donbassregionen i östra Ukraina och enligt försvarsexperter försöker Ryssland nu hejda den ukrainska framryckningen och etablera ett ställningskrig över vintern. Ryssland genomför även omfattande robotattacker mot civil infrastruktur för att försvåra Ukrainas möjligheter att fortsätta kriget. Städerna Kiev och Lviv är för närvarande utan ström och vatten på grund av ryska attacker och sedan oktober är detta en viktig del av den ryska militära strategin.

Kriget i Ukraina har fått såväl regionala som globala följdverkningar samt betydande negativa konsekvenser för både svensk och europeisk säkerhet. För att uppmärksamma kriget i Ukraina och dess konsekvenser för svensk försvars- och säkerhetspolitik bjuder Folk och Försvar in till ett exklusivt samtal med försvarsexperten och överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

Under en fördjupande intervju med överstelöjtnant Joakim Paasikivi, lärare i militär strategi vid Försvarshögskolan, kommer vi att diskutera bakgrunden till Rysslands militära invasion i ljuset av en förändrad världsordning och ett allt försämrat säkerhetsläge sedan den ryska annekteringen av Krimhalvön 2014. Hur kan vi förstå den ryska aggressionen och hur har kriget utvecklats sedan den ryska invasionen inleddes tidigare i år? Vilka militära strategier ser vi från rysk respektive ukrainsk sida och hur kommer striderna att fortlöpa framöver? Vilka militära respektive politiska framtidsutsikter är möjliga på kort och lång sikt?

Varmt välkommen att följa webbsändningen med Joakim Paasikivi från kl. 09:15 den 29 november! Intervjun går att följa live via Folk och Försvars Youtube-kanal och under livesändningen finns det möjlighet att ställa frågor till Joakim Paasikivi direkt via livechatten.

Upptäck fler kalenderhändelser