Tillbaka till föregående sida

Foto: FLY:D/Unsplash, redigerad
29
Sep

Podcast: Säkerhetsprövning av totalförsvarspliktiga

2021-09-29

Lyssna på avsnittet här.

Att återupprätta ett totalförsvar för med sig en mängd praktiska frågor om hur olika aspekter av totalförsvaret ska fungera. En av dessa är hur säkerhetsprövningar av totalförsvarspliktiga ska se ut framöver. Säkerhetsprövningar anses nödvändiga för att säkerställa att personer som har för avsikt att åsamka samhället skada inte får ta del av känslig information eller på annat sätt kan motarbeta totalförsvaret. Så som systemet ser ut idag kan säkerhetsprövningar av totalförsvarspliktiga genomföras löpande under en period som kan omfatta flera årtionden.

Samtidigt krävs ett samtycke från den säkerhetsprövade individen, något som belyst frågan om de som till exempel rycker in i Försvarsmakten har tillräcklig information för att kunna göra ett informerat val – och vad som händer om man vägrar att lämna sitt samtycke.

För att få klarhet i detta tillsatte regeringen tidigare i år en utredning ledd av Margareta Bergström. Uppdraget förutsätter fortsatta säkerhetsprövningar, men att de ska kunna ”genomföras på ett ändamålsenligt och effektivt sätt”. Samtidigt ska förslagen också säkerställa att kravet på samtycke inte urholkar totalförsvarsplikten.

Folk och Försvar-podden handlar i det här avsnittet om utmaningarna kring säkerhetsprövning av totalförsvarspliktiga.

MEDVERKANDE

Margareta Bergström, särskild utredare, utredningen Säkerhetsprövning av totalförsvarspliktiga

Sven Blomberg, ledamot, Pliktrådet

Henrik Häggström, senior analytiker, Försvarshögskolan

 

Avsnittet är producerat av Daniel Kjellén. Jingeln är producerad av Die Hard Productions.

Upptäck fler kalenderhändelser