Tillbaka till föregående sida

Foto: Omid Roshan, Unsplash
Se seminariet här
2
Okt

Sällsynta metaller - Stormaktspolitik, beroenden och säkerhetsutmaningar

2023-10-02 (kl. 13:00 - 14:15)
Linnégatan 14, 114 47 Stockholm

Samhällets tekniska och gröna utveckling är beroende av sällsynta metaller men de är också sällsynta av en anledning. Därför är de även ämne för stormaktspolitik och genom detta även starkt kopplade till säkerhetspolitiken. Vilka globala beroenden finns och hur ser handelsrelationerna ut? Vilka strategier tar stormakter som Kina, USA och EU för att stärka sin tillgång till dessa metaller? Och vilka framtidsscenarier är möjliga när världen blir allt mer beroende av sällsynta metaller?

Frågan om sällsynta metaller kopplar an till säkerhet på flera nivåer. Utvinningen av vissa typer av metaller sker i länder och under omständigheter där arbetarnas säkerhet är utsatt. Särskilt omskrivet har utvinningen i Demokratiska republiken Kongo varit där det finns anklagelser om barnarbete och en stor utsatthet för arbetares säkerhet i gruvorna. Hur är situationen för människors säkerhet i utvinningen av sällsynta metaller? Hur hotas den mänskliga säkerheten?

I den komplexa värld som sällsynta metaller är med beroenden, säkerhetshot och utmaningar i varukedjorna verkar svenska företag för att med hjälp av dessa accelerera den gröna och tekniska omställningen. Hur navigerar företag som är beroende av dessa metaller i den säkerhetspolitiska verkligheten? Vilken hänsyn och vilket ansvar tar de för mänsklig säkerhet i leverantörskedjorna?

Program: 

13.00 Introduktion
Simon Jernberg (moderator), Folk och Försvar

Stormaktspolitik, beroenden och säkerhetsutmaningar

Niklas Rossbach, FOI

Fallstudie: Mänsklig säkerhet i utvinnandet av sällsynta metaller

Joakim Wohlfeil, Diakonia

Företags roll och ansvar 

Marie Trogstam, Svenskt Näringsliv

Karin Aase, Teknikföretagen

David Högnelid, LKAB

14.15 Seminariet slutar

Anmälan till seminariet

Anmälan avser fysiskt deltagande på seminariet. Seminariet kommer gå att följa live online via den här sidan eller se i efterhand.

Upptäck fler kalenderhändelser