Tillbaka till föregående sida

Foto: Tomas Malik/Unsplash
Se samtalet
9
Dec

Samtal med: Anders Thornberg

2014-12-09 (kl. 16:00 - 16:30)
Försvarshögskolan, Drottning Kristinas väg 37

Folk och Försvar och Försvarshögskolans Studentkår bjuder in till ett “Samtal med: Anders Thornberg”.

Anders Thornberg är chef för Säkerhetspolisen. I vårt samtal kommer vi att prata om hur säkerhetspolisen arbetar för att skapa säkerhet i en orolig tid. Utvecklingen i omvärlden tenderar att påverka vårt samhälle i allt större utsträckning. Vad betyder det för vår säkerhet att unga svenskar ansluter sig till Islamistiska staten för att kriga i Syrien och Irak? Är vi redo för att möta dessa utmaningar och vilka verktyg finns för att lösa dem?

Efter attacken mot den antirasistiska demonstrationen i Kärrtorp och tumultet som uppstod i samband med en nazistisk manifestation på Limhamns torg har allmänheten brutalt vaknat upp i ett allt råare samhällsklimat. Hur arbetar säkerhetspolisen för att hantera våldsbejakande grupper i Sverige? Och är vårt land mer eller mindre tryggt att leva i än tidigare?

Också stater emellan är vi utsatta för prövningar. Utländska militära enheter har kränkt vår territorialgräns både i luften och under vattnet och i det fördolda sker också underrättelseinhämtning, påtryckningar och stöld av information. Hur utbrett är spionage i Sverige? Vem riskerar att drabbas och hur arbetar säkerhetspolisen för att förhindra att det kan ske?

Under cirka 30 minuter kommer vårt samtal med Anders Thornberg att försöka ge svar på dessa frågor men också frågor inskickade från nätet.

Webbinaret genomförs inom ramen för #ungsäk – ett säkerhetspolitiskt nätverk för unga engagerade.

Upptäck fler kalenderhändelser