Tillbaka till föregående sida

Foto: Alessio Soggetti/Unsplash
Se samtalet
24
Feb

Samtal med; Robert Egnell

2016-02-24 (kl. 16:00 - 16:30)
Försvarshögskolan, Drottning Kristinas väg 37

Folk och Försvar och Försvarshögskolans Studentkår bjuder in till ett Samtal med: Robert Egnell

Terrordåd i Paris, det utdragna och brutala inbördeskriget i Syrien, ryska stormaktsambitioner och den största flyktingströmmen sedan andra världskriget. Under 2015 var säkerhetspolitiken och vår gemensamma hantering av krig och konflikt i fokus.

I spåren av flyktingsituationen kring Medelhavet samt terrorattackerna i Paris blottlades både det öppna samhället och våra mänskliga rättigheters sårbarhet och diskussionen kring innebörden av säkerhet har aktualiserats på nytt. Årets händelser har ställt individ mot stat men också manat till internationell solidaritet och gemenskap.

Samtidigt visade sig världssamfundets stora institutioner oförmögna att hantera konsekvenserna av ett förvärrat säkerhetsläge. I ljuset av EU:s misslyckande i flyktingsituationen, FN:s blockering i Syrien och ett Nato utan mandat och initiativ uppstod frågan hur dagens och framtidens säkerhetspolitiska utmaningar skall hanteras när beprövade perspektiv och verktyg inte längre verkar fungera?

Tillsammans med Robert Egnell, professor vid Försvarshögskolan tillika chefredaktör för Mänsklig Säkerhet, diskuterar vi innebörden av säkerhet i en tid av humanitär kris, terrordåd och stängda gränser.

Webbinaret genomförs inom ramen för #ungsäk – ett säkerhetspolitiskt nätverk för unga engagerade.

Upptäck fler kalenderhändelser