Folk och Försvar bjuder tillsammans med Försvarshögskolans studentkår in till ett samtal med Svante Werger.
Den 8 maj inleds den första krisberedskapsveckan i Sverige som syftar till att uppmärksamma hur vi alla kan bidra till samhällets förmåga att hantera samhällsstörningar och kriser.
Det svenska krisberedskapssystemet vilar i en princip om att den som är ansvarig för något till vardags också är det i en kris. Detta innebär inte bara att våra självständiga myndigheter och kommuner fortsatt har ansvar för viktiga samhällsfunktioner under en kris utan också att vi som individer har ett ansvar att axla. I krisberedskapstermer nämns ofta förväntningen på att vi ska klara oss själva i en kris minst i 72 timmar – och då nämns inte sällan konserver, batteriradio och lagrat vatten som värdefulla komponenter i hemmet. Men samhällskrisen kan också vara av sådan karaktär att inte en konservburk är lösningen på problemet, utan att det istället är vårt engagemang för samhället som är avgörande. De många frivilliga krafter som bidragit i mottagandet av flyktingar, evakuering och släckningsarbete i Västmanslandsbranden och genom taggen #openstockholm efter terrorattentatet på Drottninggatan är exempel på hur vi som samhälle tagit ett viktigt ansvar.
Vår krisberedskap står ständigt under lupp och efter varje kris utvärderas och utvecklas beredskapen.
I vårt samtal med Svante Werger, kommunikationsdirektör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap kommer vi att prata om framväxten av vårt krisberedskapssystem, vår förmåga att möta och hantera nya kriser och hur vår krisberedskap sitter samman med uppbyggnaden av ett modernt totalförsvar.
VÅR VISION
Vår vision är att #UNGSÄK ska vara ett nätverk för organisationer och individer med ett intresse för frågor som rör vår gemensamma säkerhet – i Sverige och i världen.
#UNGSÄK ska präglas av verksamhet och event som ska ge unga chansen till att öka sina kunskaper, lära känna andra och lägga grunden för ett professionellt nätverk och en framtida karriär.
EN GEMENSAM IDÉ
Grunden i nätverket #UNGSÄK ska vara den delade övertygelsen om alla människors rätt att leva i säkerhet. Vägen till säkerhet kan gå genom medlemmarnas engagemang i frågor om bistånd, utveckling, demokrati, fred och allas lika rättigheter.
Nätverket delas av de anslutna organisationerna och fokus ska ligga på mötet mellan människor i evenemang och i övrig verksamhet.