Tillbaka till föregående sida

Foto: Nathan Dumlao, Unsplash
Se seminariet här
31
Okt

Skolattacker och radikalisering

2023-10-31 (kl. 13:00 - 14:30)
Lilla Nygatan 14, 111 28 Stockholm

Skolan ska vara en trygg plats för lärande, men de senaste åren har vi i Sverige sett flera exempel där elever utfört planerade attacker mot sina lärare eller skolkamrater. Varför sker dem och varför växer problemet?

Länge ansågs skolattacker som ett amerikanskt problem men under det senaste decenniet har flera uppmärksammade skolattacker och våldsdåd skett i svenska skolor. Flera av dessa har haft dödlig utgång och många av förövarna har radikaliserats i processen fram till dåden. Den senaste utvecklingen där yngre personer dras in i den organiserade brottsligheten ökar dessutom riskerna för dödligt våld i skolan där anhöriga eller aktiva blir en måltavla.

I de mer uppmärksammade skolattackerna i Sverige har gärningspersonen radikaliserats och inte sällan finns en ideologisk inspiration. Hur sker den här radikaliseringsprocessen? Vad har gått snett? Hur kan radikaliseringen förebyggas? Var i processen kan samhället ingripa?

Samhället har ett ansvar att både förebygga och hantera skolattacker och dödligt våld i skolan. Hur arbetar olika aktörer med detta och hur ser samordningen ut?

Program

13.00 Introduktion
Simon Jernberg, Programansvarig Globala säkerhetstrender Folk och Försvar

Skolattacker som samhällsfenomen
Jonas Trolle, Centrum mot våldsbejakande extremism och Särskild utredare för säkerhet i skolan

Från idé till våldshandling – hur sker radikaliseringen?
Katie Cohen, FOI

Panelsamtal: Vad gör vi?
Johan Höglund, Polismyndigheten
Åsa Fahlén, Sveriges Lärare
Susanne Tidestrand, Stockholm Stad
Linn Lindström, Rädda Barnen

Publikfrågor

14.30 Seminariet avslutas

Anmälan:

Anmälan krävs enbart för fysiskt deltagande. Seminariet kommer gå att se live online eller i efterhand via den här sidan eller på vår Youtube-kanal. 

Upptäck fler kalenderhändelser