Tillbaka till föregående sida

Foto: Mats Nyström/Försvarsmakten, redigerad
Lyssna här
2
Sep

Terrorns nya epicentrum - om utsatthet i Västafrika

2022-09-02

Lyssna på avsnittet här

Våldsbejakande extremism och dödliga terrorattacker har på kort tid tagit ett allt hårdare grepp om flera länder i Västafrika. Konflikterna och instabiliteten i Sahel-regionen, framför allt i länderna Mali, Burkina Faso och Niger, sprider sig till grannländerna och många experter menar att regionen är terrorns nya tillväxtcentrum.

Mali har sedan 2012 varit ett epicentrum för jihadistgrupper som islamistiska nätverket al-Qaida i islamiska Maghreb (AQIM) och Islamic State in the Greater Sahara (ISGS) och trots internationella insatser för att förhindra utbredningen av terrornätverk fortsätter instabiliteten att växa. Under de senaste åren har militärjuntor tagit makten i Mali, Burkina Faso och Guinea. Sverige och flera andra europeiska länder håller för närvarande på att avveckla sina militära engagemang i Sahel med anledning av att militärjuntan i Mali samarbetar med Ryssland och det ryska militärföretaget Wagnergruppen.

Den negativa utvecklingen drabbar civilbefolkningen hårt och fattigdomen och bristen på utvecklingsmöjligheter ökar terrorgruppernas rekryteringsbas. Många regionala experter lyfter fram att flera strukturella faktorer har lett till ökade sårbarheter för människors säkerhet i Västafrika. En snabbt växande befolkning, ekonomisk ojämlikhet, klimatförändringar, illegala flöden av vapen och narkotika samt bristande politisk legitimitet är några av de faktorer som bidrar till ökad konfliktrisk.

I det här avsnittet av Folk och Försvar-podden kommer vi att diskutera bakgrunden till instabiliteten i Västafrika, hur säkerhetsläget påverkar civilbefolkningen och vilka politiska, sociala och ekonomiska åtgärder som lyfts fram för att bryta utvecklingen.

Medverkande:

  • Jesper Bjarnesen, associate professor och senior forskare vid Nordiska Afrikainstitutet
  • Camilla Bengtsson, programsstöd till regionalt samarbete i Sahel vid Afrikaavdelningen på Sida

Avsnittet är producerat av Hanna Waerland-Fager och Redmeansgo. Jingeln är producerad av Die Hard Productions.

Upptäck fler kalenderhändelser