Tillbaka till föregående sida

Foto: Matt Palmer/Unsplash
Lyssna här
2
Maj

Podcast: Vad händer med maten i kris och krig?

2022-05-02

Lyssna på avsnittet här.

I april 2022 adresserade FN:s generalsekreterare Antonio Guterres att den ryska invasionen av Ukraina kan försätta uppemot 1,7 miljarder människor i fattigdom och svält, det handlar alltså om en femtedel av världens befolkning.

Från 2014 och framåt har vi sett en skiftande trend där andelen människor i världen som inte har tillräckligt med mat eller lider av akut hunger har ökat, och nu ser vi en dramatisk prisökning på både mat och bränsle. Ett fåtal länder tillhandahåller en stor andel av världens spannmål och bränsle. Det gör att den globala livsmedelsförsörjningen försvåras i kris och krig.

I Sverige har livsmedelsförsörjningen tidigare lyfts fram i och med de globala flaskhalsar och förseningar av leveranser som skett under pandemin, men med ett fortsatt krig i Europa kan vi vänta oss ytterligare prisökningar på energi och livsmedel, vilket påverkar det svenska lantbruket och svenska livsmedelsproducenter.

Det här avsnittet av Folk och Försvar-podden handlar om hur kriget i Ukraina har påverkat matsäkerheten i Sverige och världen. Vad blir konsekvenserna när försörjningskedjor störs av kris och krig och hur arbetar samhällsaktörer för att trygga svensk livsmedelsförsörjning inför framtida kriser?

Medverkande:
Patrik Strömer, näringspolitisk expert på Livsmedelsföretagen
Elisabeth Simelton, metod- och ämnesföreträdare inom lantbruk på Sida
Mats Johansson, avdelningschef för krisberedskap och civilt försvar på Livsmedelsverket

Avsnittet är producerat av Hanna Waerland-Fager och Redmeansgo. Jingeln är producerad av Die Hard Productions.

 

Upptäck fler kalenderhändelser