Tillbaka till föregående sida

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet
Se samtalet här
29
Maj

Vad har hänt i EU:s säkerhetspolitiska arbete? - Folk och Försvar möter EU-minister Jessika Roswall

2023-05-29

Den första januari 2023 tog Sverige över EU-ordförandeskapet i sex månader för tredje gången. Statsminister Göran Persson innehade ordförandeskapet första halvåret 2001 och Fredrik Reinfeldt andra halvåret 2009.

Under ordförandeskapet har Sverige valt fyra prioriterade områden att lyfta upp. Dessa är:

Säkerhet – enighet

Resiliens – konkurrenskraft

Välstånd – grön omställning och energiomställning

Demokratiska värden och rättsstatsprincipen – vår grundval

Punkten ”Säkerhet – enighet” är kanske i mångas ögonen den viktigaste punkten i den tid européer lever i. Nästan ett och ett halvt år har gått sedan Ryssland valde att inleda en fullskalig invasion av Ukraina. Ukraina har visat för Ryssland att det inte var så enkelt som Ryssland trodde att ta kontroll över större delar av Ukraina.

Sverige är ett av få länder som innehaft ordförandeskapet i EU när kontinenten upplevt ett krig på denna skala. Regeringens uttalade prioritering ”Säkerhet – enighet” har då naturligt letat sig in i vad Sverige vill värna under landets ordförandeskap.

Hur har ordförandeskapet gått för Sverige? Är EU lika eniga nu som veckorna efter den 24 februari 2022? Vad har Sverige fått igenom under sitt ordförandeskap? Dessa och andra frågor kommer diskuteras när Maud Holma von Heijne samtalar med Sveriges EU-minister Jessika Roswall.

Upptäck fler kalenderhändelser