Tillbaka till föregående sida

Foto: Astrid Amtén Skage, Försvarsmakten
Se seminariet här
9
Apr

Vad kan vi förvänta oss som Nato-medlem?

2024-04-09 (kl. 10:00 - 11:10)
Folk och Försvar, Linnégatan 14 Stockholm

Efter en lång anslutningsprocess, som inleddes när Sverige tillsammans med Finland skrev under ländernas Natoansökan i maj 2022 och avslutades i mars 2024 efter att Ungern som sista land ratificerat den svenska ansökan, är Sverige nu fullvärdig medlem i försvarsalliansen.

Med Sveriges anslutning är nu alla de nordiska länderna medlemmar i Nato. Natos förmåga att skydda Baltikum stärks, Östersjön blir en insjö och Natos förmåga att agera i Arktis utvecklas. Hur förändrar Sveriges medlemskap Nato?

Finland som hunnit vara medlemmar i Nato i nästan ett år när Sverige gick med har fått uppleva Rysslands aggressiva beteenden efter landets anslutning. Finland fick gå så långt som att stänga sin gräns till Ryssland för att Ryssland valde att använda gränsen för att leda migranter till Finland. Sverige är ett land som redan är utsatt för ryska påverkanskampanjer och cyberattacker. Vilka lärdomar kan Sverige dra från Finlands första år som medlem i Nato?

Sedan Sverige ansökte om medlemskap i Nato har försvarsalliansens sammanhållning ifrågasatts, inte minst genom Turkiets och Ungerns långa ratificeringsprocesser. De mest profilerade uttalandena som väckt starka reaktioner har varit de av den tidigare amerikanske presidenten Donald Trump. Han har riktat kritik mot medlemmar som inte uppnår 2% av BNP i försvarsutgifter och gjort utspel om att USA inte skulle komma till Europas undsättning vid ett väpnat angrepp. Hur skall vi förstå denna typ av uttalanden och vad blir implikationerna för Natos framtid om Trump åter blir vald till president? Är alliansen i ett annat läge idag än när Sverige ansökte om medlemskap?

Dessa och många fler kommer diskuteras under Folk och Försvars seminarium om vad Sverige kan förvänta sig som Nato-medlem.

Program

Moderator: Pasi Huikuri, Folk och Försvar

10.00 Inledning
Pasi Huikuri, Programansvarig för säkerhetspolitik Folk och Försvar

Hur förändrar Sveriges medlemskap Nato?
Gunilla Herolf, associerad senior forskare, Utrikespolitiska institutet

Lärdomar för Sverige som Nato-medlem – reflektioner från allierade
Juha Kilpi, försvarsattaché, Finlands ambassad i Stockholm

Framtiden för Nato – starka tillsammans eller sprickor i fasaden?
Björn Fägersten, VD för analysföretaget Politea och senior forskare vid Utrikespolitiska institutet
Magnus Christiansson, universitetslektor, Försvarshögskolan

Gemensamma frågor från publiken

11.10 Seminariet avslutas

Seminariet kommer gå att följa live online eller i efterhand via den här sidan eller direkt på vår Youtube-kanal.

Anmäl dig nedan om du vill delta fysiskt på plats.

Anmälan till seminariet är nu stängd.

Upptäck fler kalenderhändelser