Tillbaka till föregående sida

Besök på Norrbottens regemente (I 19) i Boden Foto: Mats Carlsson, Försvarsmakten
Artiklar

Publicerat: 2022-05-06

Studieresa till Norrbotten 20-21 april

Tillsammans med Regionalt samverkansforum (RFS) i Norrbotten ordnade Folk och Försvar mellan 20–21 april en studieresa till norra Sverige för ett tiotal deltagare från flera politiska ungdomsförbund. Under två dagar bussades vi mellan Boden, Arvidsjaur och Luleå för att träffa kommunala och regionala politiker och göra studiebesök vid olika regementen. Syftet med dessa studiebesök var att ge deltagarna en unik inblick i såväl totalförsvaret som det militära försvaret i norra Sverige.

Resans första studiebesök var vid Bodens artilleriregementes ordinarie skjutövning där deltagarna fick se artillerisystemet Archer skjuta, men också träffa företrädare för de aktörer som tillsammans utgör RSF dvs. Länsstyrelsen, Försvarsmakten, I19, A8, K4, MRN, FMV, Arvidsjaur, Boden, Luleå, Jokkmokk och Älvsbyn. Dagen fortsatte sedan med materielförevisning och föredrag vid Norrbottens regemente I 19 och ett intressant besök vid FMV:s test och provplats Vidsel.

Under studiebesökets andra dag var möjligheten att under förmiddagen mingla med jägarsoldaterna vid Norrlands Dragonregemente (K4) i Arvidsjaur och samtala med dem om deras vardag särskilt uppskattad av deltagarna. På eftermiddagen bar det av Flygflottiljen F21 i Luleå där deltagarna fick möjligheten att diskutera Norrbottens unika strategiska läge med flygflottiljchefen. Därefter följde förevisningar av flygflottiljens Gripen-plan och helikopterflottiljens helikopter 14 i hangarerna innan studieresan avslutades med en middag i mässen.

Den strålande solen och plusgraderna som deltagarna möttes av under resan överensstämde inte med den etablerade bilden av regionen som en utmanande militär operationsmiljö. Lyckligtvis kompenserade studiebesöken för detta och deltagarna fick genom dessa en djupare förståelse för den särskilda kompetens som krävs för att försvaret ska kunna verka effektivt i den unika, subarktiska miljön. En kompetens som dessutom är mycket efterfrågad inom Sveriges internationella försvarssamarbeten. Flera av de anföranden som hölls för deltagarna belyste också den stora militärstrategiska betydelse som norra Sverige har som region. Utöver detta fick deltagarna även i mötet med regionala och kommunala politiker lära sig om de utmaningar och möjligheter som norra Sverige står inför. Samtidigt som kommunerna kan erbjuda markintensiva verksamheter i regionen unika möjligheter att etablera sig är det en ständig utmaning att säkerställa kompetensförsörjningen då konkurrensen om kompetent arbetskraft är fortsatt hög här i norr.

Lista över studiebesöken:

  • Bodens artilleriregementes (A 8) ordinarie skjutövning utanför Boden
  • Norrbottens regemente (I 19) i Boden
  • FMV:s test och provplats Vidsel
  • Norrlands dragonregemente (K 4) i Arvidsjaur
  • Flygflottiljen (F 21) i Luleå
  • Helikopterflottiljen i Luleå
  • Möte med representanter från Samebyar
  • Möten med representanter från Länsstyrelsen Norrbotten och kommunpolitiker från Arvidsjaur, Älvsbyn och Luleå.

Besök på Flygflottiljen (F 21) i Luleå Foto: Joakim Vidgren, Försvarsmakten

 

Besök på Flygflottiljen (F 21) i Luleå Foto: Joakim Vidgren, Försvarsmakten

 

Besök på Flygflottiljen (F 21) i Luleå Foto: Joakim Vidgren, Försvarsmakten

Besök på Bodens artilleriregementes (A 8) ordinarie skjutövning utanför Boden Foto: Mats Carlsson, Försvarsmakten

Besök på Bodens artilleriregementes (A 8) ordinarie skjutövning utanför Boden Foto: Mats Carlsson, Försvarsmakten

Deltog på resan gjorde:

Réka Tolnai, CUF
Elsie Gisslegård, CUF
Nick Doggen, Grön Ungdom
Axel Lundholm Ericson, Grön Ungdom
Pasi Huikuri, MUF
Sofia Höglund, MUF
Olle Johnsson, LUF
Erik Berg, LUF
Carl Olehäll, KDU
Samuel Blåse, KDU
Ismail Quttineh, SSU
Hanna Tuvelius, Folk och Försvar
Henric Svenningsson, Folk och Försvar
Sebastian Willstedt, Folk och Försvar

Dela

Relaterat material