Tillbaka till föregående sida

Bild Göran Arrius: Knut Capra Pedersen, Bild Jan-Olof Jacke: Evelina Carborn
Artiklar

Publicerat: 2023-04-11

Jan-Olof Jacke vald till ny ordförande i Folk och Försvars styrelse

Göran Arrius, Saco, som varit ordförande i Folk och Försvars styrelse sedan 2012, har nu bestämt sig för att lämna ordförandeklubban vidare. Valberedningens förslag till ny ordförande var Svenskt Näringslivs VD Jan-Olof Jacke.

– Det har varit en stor ära att vara ordförande i Folk och Försvar under elva intensiva och händelserika år. Sverige och vår nära omvärld har under den tiden bland annat haft att hantera terrorism, pandemi, flyktingströmmar och ett alltmer aggressivt Ryssland. Nu har vi en helt unik situation med anfallskrig i Europa, ett svenskt försvar i upprustning och en pågående medlemsansökan till Nato. Efter 11 år väljer jag emellertid att lämna över klubban och låta någon annan ta vid. Svenskt Näringsliv har en viktig roll i totalförsvaret och därför ser jag mycket positivt på att Jan-Olof Jacke är valberedningens förslag, säger Göran Arrius.

– I det säkerhetspolitiska läge vi befinner oss i, med Rysslands anfallskrig i Ukraina, en pågående svensk Nato-ansökan och en omfattande upprustning av vårt försvar behövs alla krafter och perspektiv för att stärka vårt totalförsvar. Folk och Försvar är en betydelsefull aktör i detta, och jag är stolt och ödmjuk inför valberedningens förslag. Svenska företag kan och vill bidra, och näringslivet är avgörande för det svenska totalförsvaret, säger Jan-Olof Jacke.

Bland tidigare ordföranden i Folk och Försvar märks bland annat LO-ordförande Wanja Lundby-Wedin, TCO-ordförande Sture Nordh och Svenskt Näringslivs vice VD HG Wessberg. Folk och Försvar har 109 medlemsorganisationer, samtliga rikstäckande, som genom sitt medlemskap markerar betydelsen av att frågor som rör säkerhetspolitik, försvarspolitik och samhällets säkerhet finns på agendan för offentlig debatt.

Folk och Försvars årsmöte för medlemsorganisationerna där Jan-Olof Jacke valdes till ny ordförande ägde rum den 27 april 2023.

Dela

Relaterat material