I juni 2020 fyllde Folk och Försvar 80 år och i samband med detta har vi tagit fram en jubileumsskrift. Mycket har hänt under dessa år, både i världen runt om oss och i organisationen. I vår jubileumsskrift beskriver historikern Gunnar Wetterberg om Folk och Försvars historia jämsides med Sveriges samhällsutveckling.
Gunnar Wetterberg är historiker med bakgrund som diplomat och en rad andra
befattningar på olika departement, innan han blev samhällspolitisk chef på Saco och sedermera historiker. I Folk och Försvars 80-årsjubileumsskrift skriver han om Folk och Försvars historia, som började på 1940-talet, en minst sagt osäker epok.
Folk och Försvar eller CFF, Centralkommittén för det frivilliga försvarsarbetet, som organisationen hette då den grundades, var i grund och botten ett initiativ av Sveriges ungdomsförbund och fackförbund i samröre med frivilliga försvarsförbund. Just namnet Folk och Försvar figurerade emellertid tidigt i historian: den 11 oktober 1940 öppnade utställningen “Folk och Försvar” på Nordiska museet, som var en av organisationens första stora insatser. Såhär skriver Gunnar Wetterberg om utställningen:
“De första tre dagarna kom 41 000 besökare. Utställningen höll öppet från tolv på dagen till tio på kvällen. Långt efter att det blev mörkt räckte köerna ända ut på Strandvägen. SJ satte in extratåg för att landsorten skulle få se utställningen. Skolor och verkstadsklubbar ordnade gruppbesök. Utställningen var planerad att pågå under försvarslånets teckningstid, men intresset var så stort att den förlängdes till den 17 november. Den besökare som blev utställningens ‘kvartsmiljonär’ utlovades ett diplom och en försvarsobligation på 100 kronor.”
Hela Gunnars text finns att läsa i skriften, som finns publicerad via länken längst ner i texten. I jubileumsskriften kan du också läsa mer om Folk och Försvars verksamhet, generalsekreterare Maud Holma von Heijnes tankar om Folk och Försvars framtid, och ett par hälsningar från medlemsorganisationer och myndighetsföreträdare.
Här hittar du jubileumsskriften i sin helhet:
Jubileumsskrift: Folk och Försvar 80 år
Tidigare i höst arrangerade Folk och Försvar ett jubileumsseminarium, som går att se i efterhand här.
På bilden ser ni ett urval av bilder från Folk och Försvars rikskonferens. Rikskonferensen har varit en del av Folk och Försvars verksamhet sedan 1946.