Tillbaka till föregående sida

Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Artiklar

Publicerat: 2024-02-12

Studieresa till Norrbotten 2024

Folk och Försvar anordnande tillsammans med Regionalt Samverkansform i Norrbotten årets studieresa till Norrbotten mellan den 1 och 2 februari. På resan deltog representanter från Sveriges politiska ungdomsförbund som fick besöka militära såväl som civila aktörer inom regionen. Syftet med resan var att skapa en förståelse för hur denna energi- och militärstrategiskt viktiga region arbetar med framtida utmaningar och hur de tar vara på de möjligheter som kommer av Norrbottens unika miljö.

Resans första dag inleddes med ett besök på Bodens garnison där deltagarna fick träffa representanter från Norrbottens regemente I19, Bodens artilleriregemente A8 och Militärregion Norr. Under besöket diskuterades det säkerhetspolitiska läget i norra Sverige med särksilt fokus på Arktisk, samt vilken roll regionen har vid upprustningen av Sveriges militära och civila försvar.

I slutet av studiebesöket fick deltagarna besöka verksamheten där stridsfordon 90 och Archer presentades. Dagen fortsatte sedan med ett besök på Test Range Vidsel där FMV:s och F21:s verksamheter redogjordes för. Under besöket fick deltagarna även en presentation om K4 Arvidsjaur samt genomgång av Barentsregionens militärstrategiska utmaningar, i synnerhet kopplat till Arktis.

Fredag förmiddag spenderades på Jokkmokks marknad där deltagarna gavs möjlighet att på egen hand utforska marknadsområdet, lyssna till föreläsningar och ta del av samisk kultur. I Jokkmokk anordnades ett lunchmöte med brittiske ambassadören Judith Gough. Under lunchen diskuterades svensk-brittiska relationer, Europaparlamentsvalet efter Brexit, Storbritanniens syn på Arktis växande betydelse och Europas stöd till Ukraina.

På eftermiddagen besökte vi Jokkmokks kommunhus där kommunrådet höll ett anförande om Jokkmokks kommuns möjligheter och utmaningar inför framtiden. Medverkande på mötet var även ordföranden för Sametingets ungdomsförbund som redogjorde för deras verksamhet och hur man ska locka fler unga samer att engagera sig och rösta i valet till Sametinget.

Sista besöket för studieresan var i Luleå med besök hos F21s stridsflygdivision. På plats fick deltagarna en förevisning av JAS Gripen och möjlighet att ställa frågor till piloter och tekniker. Dagen avslutades med middag på mässen där både Luleås kommunalråd och Landshövding i Norrbottens län närvarade och höll anföranden.

Föredrag om JAS Gripen vid F21s stridsflygsdivision i Luleå. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten

Besök på museet på Test Range Vidsel. Foto: Susann Johansson/Försvarsmakten

Gruppfoto vid Polcirkeln på väg till Jokkmokks marknad. Foto: Susann Johansson/Försvarsmakten

 

Deltagare på resan 2024:

Hilda Andersson, SSU
Samuel Petterson, SSU
Karin Petterson, LUF
Alex Nilsson, LUF
Saleh Aman, CUF
William Larsson, CUF
Emanuel Enberg, Grön Ungdom
Louise Hammargren, KDU
Jonathan Derneborg, KDU
Pontus Lundgren, MUF
Emil Steen, MUF

Jennie Ivarsson, Folk och Försvar
Niki Scharp Brilly, Folk och Försvar
Simon Jernberg, Folk och Försvar
Linnéa Ljungar, Folk och Försvar

Dela

Relaterat material