Tillbaka till föregående sida

Foto: Per Groth
Artiklar
Intervju

Publicerat: 2024-05-14

Västerås stad lanserar kokboken “Recept i kris och krig – så stärker du din hemberedskap”

Den 13 maj 2024 lanserade Västerås stad en kokbok fokuserad på matlagning i kris- och krigstider. Boken “Recept i krig och krig – så stärker du din hemberedskap” är resultatet av ett samarbete mellan flera aktörer inom totalförsvaret och elever från Tranellska gymnasiet, som har tagit fram recept utifrån innehållet i en krislåda. Folk och Försvar har intervjuat Andreas Weiborn, avdelningschef på Stadsledningskontoret, Västerås stad för att få veta mer om projektet.

Kan du berätta lite om varför Västerås stad valde att ge ut en kokbok fokuserad på matlagning i kris- och krigstider?

I slutet av 2021 diskuterade jag och mina kollegor hur vi kunde nå ut till allmänheten för att stärka den enskildes hemberedskap. Västerås stad hade tidigare arbetat med livsmedelsberedskap, så idén om att skapa en kokbok kom naturligt. Vi insåg att en kokbok kunde vara ett mer engagerande och praktiskt sätt att sprida kunskap än traditionella broschyrer om totalförsvar och hemberedskap, och vi kände inte till någon liknande produkt – därmed blev projektet ett faktum.

Syftet är att öka allmänhetens förmåga att laga mat under kriser eller krig genom att tillhandahålla anpassade recept baserade på varor som kan finnas i en krislåda. Ett sekundärt mål är att öka kunskapen om totalförsvarets aktörer och deras funktioner.

Västerås stad har lång erfarenhet av att samverka med aktörer i totalförsvaret. Det här projektet har verkligen andats samverkan. Flera aktörer såsom Frivilliga beredskapsgruppen, Försvarsmakten, MSB och Lantbrukarnas riksförbund har medverkat. Deras bidrag har varit viktigt för att ge en bredare förståelse för deras roller. Dessa aktörer presenterar också varsin rätt i kokboken.

 

En pizza på en skärbräda bland kamouflagenät

Foto: Per Groth

 

Vem eller vilka är det som har gjort recepten i projektet?

Elever från Tranellska gymnasiet som läser en utbildning med inriktning mot restaurang har tagit fram och utvecklat recepten. Projektet blev en del av deras utbildning, vilket gav dem möjlighet att utveckla sina färdigheter inom näringslära och få en djupare förståelse för totalförsvar.

Dessutom fick de utbildning i totalförsvar och besökte Försvarsmakten för att träffa en av hemvärnets kokgrupper, vilket var uppskattat och viktigt. Eleverna fick se hur matlagningen sker i fält och förstå vikten av att kunna laga näringsrik mat under svåra omständigheter utan eldriven köksutrustning. Det var framför allt viktigt att recepten skulle vara näringsrika och kunna tillagas med livsmedel från en krislåda eller vanliga skafferivaror. Varje recept designades för att vara lätta att följa, även under icke-ideala förhållanden. Till exempel innehåller boken recept på gröt och pastarätter som är enkla att laga utan avancerade köksfärdigheter.

 

Hur skall boken användas?

Boken är utformad så att den kan förvaras i en krislåda. Ett bra tips är att testa recepten för att känna sig bekväm med att laga mat under olika förhållanden. Att utgå från vilka basvaror som används i recepten ger en bra start.

Förhoppningen är att kokboken får god spridning, vilket bidrar till att stärka den enskildes förmåga att hantera kriser eller krig. Varje person som förbättrar sin hemberedskap bidrar även till att stärka landets totalförsvarsförmåga. Det är viktigt att komma ihåg att svensk beredskap börjar hos dig och mig.

 

En tallrik med pasta på ett bord i sjukhusmiljö

Foto: Per Groth

 

Om jag vill komma åt boken, hur gör jag?

Det enklaste sättet att komma åt boken är att själv ladda ner den och skriva ut den. Du kan ladda ner den via Västerås stads externwebb. Surfa in på adressen vasteras.se/hemberedskap.

 

Hur kommer det sig att just Västerås stad genomför detta projekt?

Västerås stad har alltid varit framåtblickande i sitt arbete med krisberedskap och har konsekvent arbetat för att utveckla kommunens krisberedskapsförmåga. Det var naturligt för oss att  fortsätta vara det när Sverige återupptog arbetet med totalförsvaret 2015. I vår verksamhet arbetar vi enligt en “just do it”-princip, vilket innebär att vi tar initiativ eller agerar direkt istället för att vänta på att någon annan ska göra det åt oss.

Har du ett ansvar för en verksamhet så gäller som bekant ansvarsprincipen. Som kommun har vi ett ansvar för kommunens geografiska ansvarsområde, och det är i vårt intresse att västeråsarna har en god hemberedskap. Jag tycker att stadsråd Bohlins uppmaning vid Folk och Försvars Rikskonferens i Sälen i år var tydlig. Rent generellt tror jag att fler aktörer i det svenska totalförsvaret borde arbeta mer åt principen om “just-do-it” och sätta igång. Detta är ett ypperligt exempel på hur man kan göra det!

 

En skål med havregrynsgröt på ett bord med polismärke och handklovar

Foto: Per Groth

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den här artikeln är en intervju som Folk och Försvar har gjort med Andreas Weiborn, avdelningschef på Stadsledningskontoret i Västerås stad. Andreas är alumn i Försvars- och säkerhetsakademin. 

Dela

Relaterat material