Tillbaka till föregående sida

Foto: Magnus Olin/Unsplash, redigerad
Lyssna här
8
Jul

Podcast: Almedalenspecial – trendspaning inför höstens säkerhetsutmaningar

2022-07-08

Lyssna på avsnittet här

Med anledning av kriget i Ukraina har svensk politik under våren präglats av flera säkerhetspolitiska utmaningar. Kriget har aktualiserat frågan om energisäkerhet och beroendet av rysk olja och gas. I Sverige har vi sett skenande el- och bränslepriser, liksom att priserna på mat har ökat. Kriget har lett till akut hungersnöd för miljontals människor runt om i världen, något som redan var kritiskt på grund av utbredd torka. Under våren har vi genom dagliga uppdateringar kunnat följa krigets utveckling och konsekvenserna för europeisk säkerhet.

Att energi- och livsmedelssäkerhet samt kriget i Ukraina blivit högaktuella frågor och skapar engagemang är något som tydligt märks av i Almedalsprogrammet. Vi träffade därför tre framträdande ledare och experter på plats i Visby för att prata mer om vårens säkerhetspolitiska trender och vad vi kan vänta till hösten?

MEDVERKANDE

Ulrika Modéer, assisterande generalsekreterare och chef för UNDP:s avdelning för externa relationer och påverkansarbete

Robert Andrén, generaldirektör för Energimyndigheten

Oscar Jonsson, Rysslandsexpert och forskare i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan

Avsnittet är producerat av Hanna Tuvelius, Maja Winberg och Hanna Waerland-Fager. Jingeln är producerad av Die Hard Productions. Bakgrundsmusiken är Solsken av Owen Meyers, och kommer från www.epidemicsound.com.

Vill du veta mer?

Upptäck fler kalenderhändelser