Tillbaka till föregående sida

Foto Eva Hamilton: Magnus Bergström Foto snöiga träd: Ulf Palm, redigerad
Artiklar

Publicerat: 2018-12-12

Eva Hamilton ny moderator för Rikskonferensen 2019

13-15 januari 2019 hålls Folk och Försvars Rikskonferens. Liksom många år tidigare är platsen Sälens Högfjällshotell men en nyhet är att Eva Hamilton, tidigare vd på Sveriges Television och med en lång karriär som journalist, är ny moderator.

– Jag är väldigt glad att kunna hälsa Eva Hamilton välkommen som moderator för Rikskonferensen 2019. Evas långa erfarenhet och stora kunskap om såväl journalistik som vår tids stora politiska utmaningar gör mig förvissad om att hon kommer göra ett mycket bra jobb som moderator i Sälen, säger Folk och Försvars generalsekreterare Maud Holma von Heijne.

Under 2019 fokuserar Rikskonferensens program på vad de senaste årens allt mer oförutsägbara – och i många avseenden försämrade – säkerhetspolitiska omvärldsutveckling innebär. I flera programpunkter analyseras Kinas allt större globala säkerhetspolitiska ambitioner samtidigt som EU:s roll som försvars- och säkerhetspolitisk aktör samt den svenska och nordiska försvarspolitiska utvecklingen diskuteras. Men även klimatförändringar, exemplifierade med den omfattande torkan och skogsbränderna sommaren 2018 diskuteras, och vad den allt snabbare tekniska utvecklingen inom bland annat artificiell intelligens innebär för de försvars- och säkerhetspolitiska vägvalen.

Ett tydligt nordiskt fokus finns i de programpunkter som handlar om uppbyggnaden av totalförsvaret. De danska, norska och finska generaldirektörerna från motsvarigheterna till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap deltar för att ge sina perspektiv på nordisk beredskap.

Konferensens omkring 350 deltagare är företrädare för Folk och Försvars över 90 medlemsorganisationer men också experter, beslutsfattare och opinionsbildare från riksdag, departement, akademi, media och andra organisationer som arbetar för ett säkrare samhälle. Ett viktigt syfte med konferensen är att skapa möjlighet till möten.

– Folk och Försvars Rikskonferens är vår främsta arena för försvars- och säkerhetspolitik. Det är ingen slump att dagarna i Sälen år efter år samlar de viktigaste beslutsfattarna och främsta experterna inom området. Jag är glad och förväntansfull att få leda 2019 års rikskonferens, säger Eva Hamilton.

Diskussionerna på scenen i Sälen kommer att kunna följas direkt här på Folk och Försvars hemsida och på vår Youtubekanal. Dessutom planerar SVT Forum att sända från Sälens Högfjällshotell under dagarna. Följ gärna diskussionen om vad som sägs på Rikskonferensen i sociala medier på hashtagen #fofrk.

För att ta del av det senaste programmet för Rikskonferensen, klicka här.

Dela

Relaterat material