Tillbaka till föregående sida

Foto: Juile Kertesz/Flickr och Matthias vd Elbe, commons.wikimedia.org/wiki/File:EP-Brussels-103.jpg

Publicerat: 2022-08-11

Följ med Folk och Försvar på höstens studieresa till Riga och Bryssel!

Studieresa 9–12 oktober

 

PROGRAM

Folk och Försvars studieresor för unga engagerade och ledare syftar till att ge våra deltagare en möjlighet att möta relevanta, internationella säkerhets- och försvarsaktörer, och få fördjupande perspektiv om aktuella säkerhetsutmaningar. Utöver detta är studieresor en unik möjlighet för nätverkande och intressanta samtal, både mellan varandra och externa aktörer.

Folk och Försvar har tidigare arrangerat såväl kortare som längre studieresor för FOSA-alumner. Vi har exempelvis besökt europeiska städer som Warszawa och Bryssel, och genomfört längre resor som Israel-Palestina under hösten 2019. Under pandemin har vi tyvärr inte kunnat genomföra våra exklusiva studieresor för alumnnätverket, men nu är vi glada att kunna erbjuda en sammanhängande resa till Riga och Bryssel.

Många världsomspännande händelser har påverkat den europeiska säkerheten under de senaste åren. Rysslands invasion av Ukraina blev en vändpunkt såväl för Europas som Sveriges säkerhet. Med anledning av den senaste tidens händelser vill vi på Folk och Försvar därför erbjuda en studieresa för att fördjupa våra kunskaper och perspektiv om händelseutvecklingen i Sveriges närområde och Europa i stort, med ett särskilt fokus på EU-samarbetet.

Folk och Försvars studieresa till Riga och Bryssel kommer dels fokusera på den försvars- och säkerhetspolitiska utvecklingen i Sveriges närområde och samarbete inom Norden och Baltikum, dels Sveriges ansökan till Nato, framtiden för EU:s försvars- och säkerhetspolitik och framtidens globala säkerhetsutmaningar.

Resan inleds med en och en halv dag i Riga, med såväl studiebesök som tid för att upptäcka staden. Därefter kommer vi flyga vidare till Bryssel för två dagar med möten med politiker, experter och svenska delegationer inom EU/Nato.

Information om vilka aktörer vi kommer att besöka under resan kommer delges löpande under hösten. Ett slutgiltigt program kommer skickas ut till deltagarna i god tid innan resan.

Vem kan söka?

Resan vänder sig till våra alumner från Försvars- och säkerhetsakademin (FOSA). Deltagargruppen kommer vara begränsat till 10 personer och det kommer att finnas en reservlista. För resevillkor, se nedan.

Resedatum

Studieresan kommer att vara över en helgdag och tre vardagar. Utresa från Stockholm Arlanda till Riga söndag morgon den 9 oktober och hemresa från Bryssel onsdag kväll den 12 oktober. Vi kommer resa från Riga till Bryssel måndag eftermiddag den 10 oktober.

Intresseanmälan

Notera att sista dagen för intresseanmälan är onsdagen den 31 augusti samt att urvalet av deltagare sker löpande. Skicka gärna in din intresseanmälan så snart som möjligt.

 

RESEVILLKOR VID FOLK OCH FÖRSVARS STUDIERESA TILL RIGA OCH BRYSSEL

Resan

Folk och Försvar ansvarar för att boka flygresor, men samtliga resenärer ansvarar själva för att medta nödvändiga resehandlingar och ha relevant försäkring. En förutsättning för att få delta på studieresan är att man är med på samtliga besök och aktiviteter under hela resan samt att det inte föreligger andra hinder för deltagande. Under resan kommer även flera från Folk och Försvars kansli att delta.

Anmälan

Sista anmälningsdag är 31 augusti.

Anmäl dig här.

Observera att antagning sker löpande. Efter sista anmälningsdag kommer Folk och Försvar att meddela dig över mejl om du har fått en plats på resan senast andra veckan i september. Då behöver du omgående bekräfta ditt deltagande. När du bekräftar ditt deltagande godkänner du också våra resevillkor och anmälan blir då bindande.

Deltagaravgift

Deltagaravgiften är 1000 kr och ska betalas in senast två veckor innan avresedagen. Avgiften kommer faktureras till deltagarna, alternativt till deltagarens medlemsorganisation enligt överenskommelse. I kostnaden ingår resor, boende och en del av måltiderna under resan (information om vilka måltider Folk och Försvar står för kommer tydliggöras närmare inpå resan). Inga andra kostnader förutses i samband med resan för deltagarna. För deltagare som måste resa till Stockholm står Folk och Försvar för resekostnader och i vissa fall boende.

Återbud

Vid återbud utan giltigt skäl kommer Folk och Försvar inte återbetala anmälningsavgiften till deltagaren. Dessutom kan Folk och Försvar debitera deltagaren för de eventuella kostnader som Folk och Försvar har haft för deltagaren i samband med resan, i den mån vi inte har kunnat avboka dessa. Vid uppvisande av läkarintyg vid sjukdom debiteras deltagaren inga kostnader.

Klädsel

Vid vissa besök rekommenderas motsvarande kostym. I övrigt ledig klädsel.

Övrigt

Resan kan komma att påverkas av ett försämrat smittläge av covid-19. Information om eventuella ändringar kommer då att informeras till deltagarna.

Kontakt

Vid frågor eller funderingar om resan, vänligen kontakta projektledare och programansvarig Linda Essby, linda.essby@folkochforsvar.se, eller tel. 073-359 09 89.

Dela

Relaterat material