Nature background

Folk och Försvars Rikskonferens 2025: Ledarskap och styrning för motståndskraft

Följ Rikskonferensen 2025 live online eller i efterhand via vår Youtubekanal, www.youtube.com/@folkochforsvar

Folk och Försvars senaste Rikskonferens fick ett stort genomslag och ledde till ett uppvaknande i samhället. Samtalen präglades av det allvarstyngda budskapet att kriget kan komma även till Sverige.

Under året har Rysslands krig mot Ukraina fortsatt med oförminskad styrka, nya konflikter har blossat upp i Mellanöstern och vi har haft ett ”supervalår” där demokratin har satts på prov och nya ledare träder fram. I det säkerhetspolitiskt oroliga omvärldsläget är Sveriges fortsatta stöd till Ukraina centralt och budskapet är tydligt: Ryssland får inte vinna kriget.

Sverige är sedan i år medlem i försvarsalliansen Nato, vilket ställer nya krav på ledarskap och styrning – men för att effektivt kunna hantera samtidens komplexa hotbilder krävs ett dynamiskt och proaktivt ledarskap på alla nivåer i samhället.

Totalförsvaret skall rustas upp, vilket kräver stora satsningar såväl militärt som civilt. Hur skall allt finansieras och har vi råd med allt eller behöver vi prioritera? Vilka målkonflikter kommer vi att stöta på och vad är viktigast? Hur kan ledarskap och styrning på alla nivåer bidra till motståndskraft? Folk och Försvars vision är att Sveriges säkerhet skall vara hela folkets angelägenhet. Vad behövs för att vi gemensamt skall stärka samhället för att bevara fred, frihet och demokrati?

Detta kommer att vara utgångspunkten för Rikskonferensen 2025. Den senaste versionen av programmet hittar du genom att klicka här. Programmet uppdateras kontinuerligt.

Rikskonferensen 2025 äger rum den 12-14 januari 2025. Nedan hittar du svar på vanliga frågor om Rikskonferensen.

Block 1: Utblick

I konferensens inledande block kommer vi få höra från ledande makthavare hur de ser på framtidens ledarskap samt få ett perspektiv från Storbritannien på norra Europas säkerhet.

Block 2: Status för globalt samarbete

Block 2 kommer att handla om globalt samarbete, hoten mot den regelbaserade världsordningen och vad som händer med ledarskap i en splittrad värld.

Block 3: Utsikter för en framtida europeisk säkerhetsordning

Block 3 kommer att handla om Sveriges utrikes-, säkerhets- och försvarspolitik i ljuset av Rysslands illegala krig mot Ukraina och hur det påverkar den europeiska säkerhetsordningen.

Block 4: Nato under nytt ledarskap och Sverige som allierad

Block 4 kommer att vara en diskussion dels vad ett nytt ledarskap inom NATO kommer innebära och de svenska politiska ställningstaganden som görs nu när Sverige är allierade.

Block 5: Militära försvarets roll i en ny tid

Block 5 kommer att lyfta det militära försvarets roll i en ny tid. Detta ska ses mot bakgrunden att Sverige nu är fullvärdig Nato-medlem, samtidigt som det finns en ny kommission på plats i EU och en nyvald administration i USA.

Block 6: Att leda i kris och krig

I block 6 kommer fokus vara på de civila delarna av försvaret, samt relationen till krisberedskapen. Syftet i detta block är att diskutera Sveriges nuvarande förmåga och vilken form av ledarskap som krävs i utvecklingen framåt.

Block 7: Sjukvårdens roll - hur står vi rustade?

Syftet med block 7 är att diskutera om hur sjukvården, som till vardags kämpar med resursbrist och former för samverkan, ska höja beredskapen för kriser och krig. Vilken typ av ledarskap krävs för att öka samordningen och den gemensamma förmågan?

Block 8: Europas säkerhet 2025 – fred, eskalering eller kärnvapen?

Syftet med block 8 är att, genom att utgå från en diskussion om framtiden för kriget i Ukraina, prata om den framtida säkerheten i Europa.

Block 9: Hoten mot Sveriges inre säkerhet

Block 9 kommer att handla om hur hoten mot Sveriges inre och yttre säkerhet ser ut idag, och om det längre går att skilja dem åt.

Block 10: Säkerhet, innovation och konkurrenskraft

Block 10 kommer att handla om vikten av innovationskraft i Sverige och Europa för att kunna konkurrera på den globala arenan och kunna stå handlingskraftiga och säkra i en instabil och osäker tid.

Block 11: Vad får totalförsvaret kosta?

Syftet med block 11 är att diskutera den långsiktiga finansieringen av Totalförsvaret. Hur ser de ekonomiska förutsättningarna ut för att fortsätta öka försvarsanslagen till både det civila och det militära försvaret?

Block 12: Vägen framåt

I det avslutande blocket för Rikskonferensen vill vi binda ihop säcken för konferensen. Folk och Försvars senaste Rikskonferens fick ett stort genomslag och ledde till ett uppvaknande i samhället. Samtalen präglades av det allvarstyngda budskapet att kriget kan komma även till Sverige, men vilka är budskapen från årets konferens?

Vanliga frågor och svar

Vad är Rikskonferensen? 

Varje år sedan 1946 genomför Folk och Försvar Rikskonferensen – Sveriges främsta forum för diskussion om säkerhetspolitik, försvar, samhällets krisberedskap och globala säkerhetstrender. Konferensen syftar till att erbjuda både formella och informella diskussioner mellan beslutsfattare, myndigheter, branschorganisationer, fackföreningar, ungdomsorganisationer och en stor rad folkrörelseorganisationer. I konferensen deltar mellan 350-400 konferensgäster och 60-70 talare under tre dagar fyllda med föreläsningar, diskussioner och debatter.  

Vilka datum är Rikskonferensen? 

Rikskonferensen 2025 äger rum den 12-14 januari. Generellt ordnas Rikskonferensen alltid i början av året mellan Trettondagen och Riksdagens öppnande – detta för att kunna ha med politiker och beslutsfattare på plats.  

Vad handlar Rikskonferensen om?  

Programmet utformas av Folk och Försvars kansli och fokuserar på aktuella frågor inom försvars- och säkerhetspolitik, civilt försvar och krisberedskap samt globala säkerhetstrender. Rikskonferensens program är indelat i olika tematiska block för att på så vis skapa både inramning för hela konferensen samt en röd tråd mellan dagarna. Här hittar du programmet.

Kan jag anmäla mig till Rikskonferensen? 

De som deltar i Rikskonferensen på plats har fått en personlig inbjudan av Folk och Försvar. Det finns därmed ingen öppen anmälan till Rikskonferensen för allmänheten. Däremot kan alla som är intresserade av programmet ta del av Rikskonferensen genom att följa sändningen på Folk och Försvars YouTube-kanal eller via SVT.  

Hur kan jag följa Rikskonferensen? 

Rikskonferensen kommer att sändas i sin helhet på Folk och Försvars Youtube-kanal. Följ oss där! 

Information om Rikskonferensens program kommer att publiceras i våra sociala kanaler: hemsida, Instagram och LinkedIn. 

Är det några utställningar på Rikskonferensen? 

Det finns inte möjlighet att ställa ut material under Rikskonferensen, ej heller dela ut material till deltagare.

Hur finansieras Rikskonferensen? 

Rikskonferensen finansieras helt av deltagaravgifter.  

Var hittar jag information om press och media?

Via den här länken som går till vårt pressrum: Pressrum – Folk och Försvar (folkochforsvar.se)

Vem kan jag kontakta om jag har frågor om Rikskonferensen?

Skicka ett mail till rikskonferensen@folkochforsvar.se

Var kan jag se material från Rikskonferensen 2024?

Det kan du se på vår Youtube-kanal genom att klicka här.